Prosta pasta jajeczna, bardzo podobna do moich dwóch wcześniejszych z łososiem – patrz: błyskawiczna pasta jajeczna z łososiem pieczonym w mikrofalówce lub pasta jajeczna z łososiem i koperkiem. Tym razem z paluszkami surimi, ale można je zastąpić makrelą, tuńczykiem czy (jak we wcześniejszych wpisach) łososiem. Zamiast koperku doskonale sprawdzi się również szczypiorek. Pieczywo każde będzie dobre – zarówno pszenna bułeczka, jak i żytni chleb czy pumpernikel.
Proporcje – proponuję wg własnych upodobań.
- jajka
- cebulka
- świeży koperek
- surimi, czyli paluszki krabowe lub bardziej poprawnie – o smaku krabowym
- majonez
- sól i świeżo mielony pieprz
Jajka ugotuj i drobno posiekaj. Bardzo dobrze posiekaj również cebulkę i koperek, a paluszki surimi pokrój w malutką kostkę. Wymieszaj wymienione składniki z majonezem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.