Bardzo smaczna zupka, częściowo zupa krem, z dużą ilością brokuła oraz kaszą pęczak. Lekka i zdrowa.
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/2 cukinii
- 1 duży brokuł pozbawiony kilku różyczek (120 g), które użyłam do tej zupy jarzynowej
- 1 l bulionu warzywnego
- garść włoszczyzny krojonej w paski
- garść marchewki z groszkiem
- kasza pęczak (ja użyłam kaszy z tego „niewykończonego” pęczotto)
Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój na większe kawałki. Cukinię pokrój w duże plastry. Umieść warzywa w garnku, razem z ok. 3 różyczkami brokuła. Ugotuj w bulionie, po czym zmiksuj na gładki krem. Dodaj resztę warzyw i gotuj jeszcze chwilę, by warzywa stały się al dente. Gotową zupkę podawaj z grubą kaszą (czyli pęczak) lub makaronem.
No to ja zrobiłam z zupkę kaszą quinoa… Ale zamiast ugotować ją wcześniej i dodać kaszę na samym końcu, wsypałam ją do zupy, aby tam napęczniała. Zamiast zupy wyszła nam gęsta, sycąca potrawka warzywna z kaszy.
Wyjątkowo smaczna zupa 🙂 A ziemniaki dla mnie to obowiązkowy dodatek!