Dziś i w kilku kolejnych wpisach przedstawię nowość marki Jan Niezbędny – papier do pieczenia pokryty folią aluminiową. To rozwiązanie sprawia, że produkt łączy zalety papieru i folii – dzięki papierowi jedzenie się nie przykleja (np. ryby, których skóra lub „przyczepić” się folii aluminiowej), a folia zapewnia elastyczność. Możliwe jest zatem tworzenie łódeczek, pakiecików lub innych form. Poniższe łódeczki to super pomysł na przyjęcie. Na przykład w ogrodzie lub na tarasie. Bez żadnego brudzenia blaszki i siebie!
- filet z łososia
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- przyprawa do dań kuchni włoskiej
- płatki migdałowe
- Odetnij arkusz papieru do pieczenia z folią aluminiową Jana Niezbędnego.
- Zagnij dłuższe końce, tak jak pokazuje zdjęcie. Umieść na środku kawałek łososia. Końce arkusza zwiń w a’la harmonijkę – tak by utworzyły łódeczkę.
3. Łososia skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku – solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw kuchni włoskiej.
4. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°
5. W połowie pieczenia posyp łososia płatkami migdałowymi. Pilnuj aby się nie spaliły!
6. Łososia możesz podawać z ziemniakami (z wody, w postaci puree, pieczonymi), risotto lub makaronem i np. sosem pesto.