Jak wybrać odpowiednią maszynkę do mielenia mięsa? Sprawdź, na co zwrócić uwagę przy jej zakupie.
Swojskie, pachnące i, co najważniejsze, pozbawione szkodliwych dla naszego zdrowia substancji konserwujących – to cechy charakterystyczne własnoręcznie przyrządzanych mięs. Urządzeniem, bez którego nie obejdziemy się, przygotowując świąteczny pasztet lub aromatyczną kiełbasę, jest maszynka do mielenia mięsa. Czym się kierować, wybierając taką maszynkę, aby jej zakup nie stanął nam kością w… sitku?
Dobra maszynka do mielenia mięsa, czyli jaka? Podpowiadamy.
Znalezienie odpowiedniej maszynki do mielenia mięsa nie powinien przysporzyć Ci zbyt wielu kłopotów. Wystarczy, że podczas jej zakupu zwrócisz uwagę na następujące parametry i funkcjonalności:
moc urządzenia
Im większa moc, tym urządzenie lepiej poświęci sobie z nawet najbardziej twardym i wymagającym mięsem. Aby mieć pewność, że maszynka będzie działać bez zarzutu, zdecyduj się na urządzenie o mocy co najmniej 500 W. Zamierzasz mielić mięso przynajmniej kilka razy w tygodniu? Zainwestuj w maszynkę o mocy przynamniej 1500 W. Znajdziesz je m.in. w ofercie Zelmera, Tefala czy Kenwooda.
wydajność
Producenci podają ją, określając, ile kilogramów mięsa dana maszynka jest w stanie przerobić w ciągu 1 minuty. Najlepsze maszynki domowego użytku wyróżniają się mocą na poziomie wynoszącym przynajmniej 2 kg/min. Jeśli zaoszczędzone minuty nie mają dla Ciebie aż tak dużego znaczenia, nie przepłacaj i śmiało wybieraj urządzenie o nieco niższej wydajności.
dodatkowe końcówki
Współczesne maszynki do mielenia coraz częściej przypominają zaawansowane roboty kuchenne. Szatkowanie warzyw, mielenie ziaren kawy, wyciskanie cytrusów, nasadka do makaronu czy końcówka do wyrabiania domowych ciasteczek – to tylko część funkcjonalności, w jakie wyposażone są niektóre maszynki do mielenia mięsa. Aby upewnić się, w jakie dodatkowe funkcje zostało wyposażone dane urządzenie, zajrzyj do jego specyfikacji. W zależności od maszynki mogą się one od siebie bowiem znacząco różnić.
liczba sitek
W standardowych maszynkach znajdziesz 3 sitka o różnej wielkości oczek. W większości przypadków pozwolą Ci one przygotować niemal wszystkie rodzaje mięs.
funkcja rewersu
Ułatwia ona cofanie składników, kiedy do sitka dostaną się takie elementy, jak kości czy chrząstki.
jakość wykonania
Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja maszynka do mięsa jest urządzeniem, które będzie Ci służyć latami, rozważ zakup takiego urządzenia, którego konstrukcja i poszczególne elementy zostały wykonane z solidnych materiałów, takich jak żeliwo czy stal nierdzewna. Plastikowe urządzenia, choć są odrobinę łatwiejsze w czyszczeniu, cechują się nieco większą awaryjnością.
Maszynka ręczna czy elektryczna? Łatwe pytanie!
Od czasu do czasu na sklepowych półkach można natknąć się na maszynki ręczne. Może to rodzić pytanie, czy nie warto zdecydować się właśnie na ten rodzaj urządzenia. Odpowiedź może być tylko jedna: zdecydowanie nie. Wygoda, jaka wiąże się z korzystaniem z maszynki, jest nieporównywalnie większa w przypadku urządzeń zasilanych elektrycznie.
A Wy, jakiej maszynki do mielenia używacie? Dajcie znać w komentarzach!