Klasyczny słodki omlet biszkoptowy, w biało-zielonej kolorystyce. Z plasterkami kiwi, pokrojoną agrestową galaretką i bitą śmietaną. Przyrządzony przez uczestniczki Obozu Kuchni Artystycznej, jako kolacja dla koleżanki świętującej urodziny.
- 2 jajka
- 2 łyżeczki mąki
- szczypta soli
- 1-2 łyżeczki cukru
- kiwi
- galaretka agrestowa
- bita śmietana (może być w spray’u lub Śnieżka)
Kilka godzin przed zrobieniem omleta przygotuj galaretkę wg przepisu na opakowaniu i odstaw do stężenia.
Oddziel żółtka od białek. Te ostatnie ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, żółtka, mąkę i szczyptę soli. Opcjonalnie również odrobinę proszku do pieczenia. Smaż na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Podawaj z plasterkami kiwi, kawałkami galaretki oraz bitą śmietaną.
Co za deser! Ale elegancki.
Ciekawy przepis!