Serniczki jagodowo-cytrynowe w słoiczkach

Oto serniczki, które przygotowałam na TWIST OFF, czyli Dzień Twórczości Słoikowej o którym pisałam w poprzednim poście. Nieskromnie przyznam, że super się udały. Połączenie jagód i cytrusów jest naprawdę smaczne 🙂 Testowałam już je jakiś czas temu, przy podobnych serniczkach, do których zamiast galaretki dodałam agar (patrz: serniczek jagodowy z nutą kardamonu)

Serniczki jagodowo-cytrynowe

  • 2 galaretki jagodowe
  • 600 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 małe słoiczki jagód w syropie*
  • sok z 1 cytryny
  • opcjonalnie: przyprawa do dań słodkich
  • 1 galaretka cytrynowa

Rozpuść galaretki w 1 szklance wrzącej wody. Odstaw do przestygnięcia. Dodaj serek, jogurt, jagody z 2 słoiczków + syrop z 1 słoiczka oraz sok z cytryny i opcjonalnie przyprawę korzenną do dań słodkich. Przelej masę do szklanek lub słoiczków. Umieść w lodówce.

Rozpuść galaretkę cytrynową w 1.5 szklanki wody. Dodaj syrop z drugiego słoiczka. Po przestudzeniu wylej galaretkę na stężałe serniczki. Wstaw do lodówki. Podawaj po schłodzeniu.

* Przygotowane w sposób następujący: Umieść jagody w małym słoiczku (takim po przecierze pomidorowym). Zasyp ok. 1 łyżką cukru. Zakręć i pasteryzuj 10-15 minut, czyli gotuj w garnku wypełnionym wodą do 1/2 wysokości słoiczków i o temperaturze ok. 90 st.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*