Oto serniczki, które przygotowałam na TWIST OFF, czyli Dzień Twórczości Słoikowej o którym pisałam w poprzednim poście. Nieskromnie przyznam, że super się udały. Połączenie jagód i cytrusów jest naprawdę smaczne 🙂 Testowałam już je jakiś czas temu, przy podobnych serniczkach, do których zamiast galaretki dodałam agar (patrz: serniczek jagodowy z nutą kardamonu)
- 2 galaretki jagodowe
- 600 g serka homogenizowanego waniliowego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 małe słoiczki jagód w syropie*
- sok z 1 cytryny
- opcjonalnie: przyprawa do dań słodkich
- 1 galaretka cytrynowa
Rozpuść galaretki w 1 szklance wrzącej wody. Odstaw do przestygnięcia. Dodaj serek, jogurt, jagody z 2 słoiczków + syrop z 1 słoiczka oraz sok z cytryny i opcjonalnie przyprawę korzenną do dań słodkich. Przelej masę do szklanek lub słoiczków. Umieść w lodówce.
Rozpuść galaretkę cytrynową w 1.5 szklanki wody. Dodaj syrop z drugiego słoiczka. Po przestudzeniu wylej galaretkę na stężałe serniczki. Wstaw do lodówki. Podawaj po schłodzeniu.
* Przygotowane w sposób następujący: Umieść jagody w małym słoiczku (takim po przecierze pomidorowym). Zasyp ok. 1 łyżką cukru. Zakręć i pasteryzuj 10-15 minut, czyli gotuj w garnku wypełnionym wodą do 1/2 wysokości słoiczków i o temperaturze ok. 90 st.