Sałata z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Artur wpadł wieczorem i miał ochotę na „sałatkę z sałaty”. Takową zaimprowizowaliśmy bardzo skutecznie. A. stworzył swój pierwszy Vinaigrette, a ja wykorzystałam okazję by przetestować prażone pestki dyni jako dodatek do sałatki. Jest to pomysł raczej klasyczny, więc nie było dla nas zaskoczeniem, że okazał się świetny.

Sałatkę serwowaliśmy z plackami: naan oraz chapati. Te ostatnie powstały w różnych wersjach: typowej, z mąki pszennej (50% pełnoziarnistej) oraz kombinowanej – z mąki pszennej 550 i kukurydzianej oraz pszennej 550 i ryżowej, w proporcjach pół na pół.

  • sałata masłowa
  • marchewka
  • suszone pomidory
  • prażone pestki dyni
  • vinaigrette (2 łyż. octu z czerwonego wina, 2 łyżeczka musztardy sarepskiej, 4 łyż. oliwy z zalewy po suszonych pomidorach, sól, oregano)
Porwij sałatę, marchewkę pokrój w słupki, a pomidory na mniejsze kawałki. Wymieszaj z Vinaigrettem, przyrządzonym wg wskazówek podanych tutaj. Posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*