Świąteczne warsztaty w City Solei

Integracja wielkopolskich blogerów nie ustaje. W ubiegłą niedzielę spotkaliśmy się w restauracji City Solei, gdzie pod okiem szefa kuchni Łukasza Grzesika przyrządzaliśmy dania inspirowane świątecznymi tradycjami.

Poznałam nie tylko nowe kompozycje smakowe, ale także składniki. Na przykład fioletowe ziemniaki, z których robiłyśmy kluski śląskie.

Część z nich wyglądała typowo, a część przybrała postać prostokątnych kluseczek. Poniżej taki właśnie prostokącik, przybrany kiełkami i bratkiem, obok sosu kawowo-rozmarynowego (przepis wkrótce) i dorsza w cieście francuskim. Do ryby powstał jeszcze sos żurawinowy. Bardzo kwaśny i przesmaczny.

Skoro miało być wigilijnie, nie mogło zabraknąć pierogów.

Powstały w dwóch wariantach: z łososiem i kapustą kiszoną (to połączenie mnie nie przekonało) oraz z kaszą gryczaną i grzybami (zdjęcia i przepis w osobnym poście). Te były rewelacyjne. Zarówno farsz, jak i fantastyczne ciasto z dodatkiem mąki durum otrzymały ode mnie szóstkę z plusem.

Poniżej pierogi z łososiem i kapustą kiszoną.

Ryby pojawiły się na naszym stole nie tylko w pierogach. Powstały też szaszłyczki na gałązkach rozmarynu, które wędziliśmy w restauracyjnej kuchni, w specjalnych wiórach.

Ugotowaliśmy też nietypowy barszcz – zupę krem z buraków z malinami (zdjęcia i przepis w kolejnym wpisie) oraz zupkę rybną. Ciekawie podaną, bo w dzbanuszku.

I z dodatkiem rulonika z selera.

Do kawy zajadaliśmy pyszne ciacha przyniesione przez Jolę Perz-Stragę – kruche, z nadzieniem z białego maku lub orzechów.

Grażyna z kolei upiekła dla nas pierniczki – literki z naszymi inicjałami. Kolejny przemiły gest z jej strony.

Więcej zdjęć w mojej galerii na Picasie.

A tu relacja Grażyny.

6 komentarzy

  1. […] W Krainie Smaku O mnieRSS 16/12/2012Pierogi z kaszą gryczaną i grzybamiw kategorii:Pierogi i kluskikuchnia:PolskaDrukujJedne z najlepszych pierogów jakie jadłam. Z zaparzanego mlekiem ciasta z dodatkiem mąki durum. W smaku nieco inne niż tradycyjne, z białą mąką. Bardziej delikatne i jakby lekko orzechowe. Lepiłam je razem z Jolą, Natalią oraz Grażyną na warsztatach w City Solei. […]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*