Lekka wiosenna sałatka z dużą ilością świeżych warzyw, chudą szynką, jajkami i sosem majonezowo-jogurtowym. Pachnącym czosnkiem, bazylią, koperkiem, cząbrem, nutą mięty i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Smaczna porcja zdrowia na talerzu – pełnowartościowego białka, błonnika, soli mineralnych i witamin.
- sałata roszponka
- kiełki słonecznika
- 4 jajka
- 1 krótki ogórek
- 4-5 rzodkiewek
- 150 g chudej wędliny
- 2 pomidory
- 150 g sera feta w zalewie ziołowej
- 3 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki majonezu light
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2-3 łyżeczki przyprawy Fit-up do twarożków
- świeży szczypiorek
- pieprz kolorowy w młynku
Ugotuj jajka na twardo. Pokrój w plastry, podobnie jak ogórek i rzodkiewkę. Wędlinę pokrój w paski, a pomidory w kostkę. Ser feta odsącz z zalewy. Pestki dyni upraż na suchej patelni. W niewielkim naczyniu połącz majonez, jogurt, czosnek i przyprawę Fit-up. Dokładnie wymieszaj sos.
W większej misce lub bezpośrednio na talerzach układaj liście roszponki, kiełki słonecznika, jajka, szynkę i pomidory. Polej dressingiem czosnkowo-ziołowym, posyp pestkami dyni i podawaj. Na przykład z kromką chleba z mocno chrupiącą skórką.