Zwykły pszenno-żytni chleb na zakwasie i drożdżach. Taki najprostszy bez dodatków. Upieczony dla Karmel-itki i wspólnie z nią konsumowany. Z przyrządzoną wspólnie pastą z gotowanych warzyw. A potem z tahini (polecam też inne przepisy z tahini)i domowymi powidłami śliwkowymi. Mmm, pycha! Chleb piekłam w mocno nagrzanym naczyniu żaroodpornym, przez co miał niesamowicie chrupiącą skórkę. Polecam tę technikę. Zaczyn:
- ok. 4 łyżki zakwasu
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1 szklanka wody
Ciasto właściwe:
- 1 szklanka mąki żytniej 2000
- 1.5 szklanki mąki chlebowej 750
- 1.5 szklanki mąki wrocławskiej 500
- 1.5 łyżeczki soli
- 20 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka wody
Wymieszaj wszystkie składniki zaczynu, przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 8h. U mnie wyszło ok. 18h. Odłóż 4 łyżki, wstaw do lodówki i użyj do następnego chleba. Do reszty dodaj mąkę, sól, oraz drożdże połączone z ciepłą wodą i łyżką cukru. Wyrób zwarte, ale elastyczne ciasto. Uformuj okrągły bochenek, natnij nożem „na krzyż”, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 1-2h. W międzyczasie wstaw żaroodporne okrągłe naczynie do piekarnika nagrzanego do 200st.C na 15-20 min. Przełóż ciasta do gorącego naczynia i piecz pod przykryciem ok. 45 min. Odkryj i piecz jeszcze ok. 15 min.
Z puree z gotowanych warzyw oraz z tahini i powidłami śliwkowymi.
—
WHEAT-RYE BREAD
Simple wheat-rye bread made with sourdough and yeast, without any extra ingredients. Baked for Karmel-itka and eaten with her. With vegetable pate. And then with tahini and homemade plum conserve (try out my other recipes with tahini too). Mmm, yummy! I made this bread in a very hot heat-proof dish to get a nice crispy crust. Check out this technique!
Leaven:
- 4 tbsp sourdough
- 1 cup wholemeal rye flour
- 1 cup flour
Dough:
- 1 cup wholemeal rye flour
- 1.5 cup wheat bread flour
- 1.5 cup wheat cake flour
- 1.5 tsp salt
- 20 g fresh yeast
- 1 tbsp sugar
- 1 cup water
Mix all leaven’s ingredients, cover with a kitchen towel and set aside for at last 8h. I left it for 18h. Take out 4 tbsp, put into a jar and place in a fridge. Use in the future to make another bread.
To the leftover leaven add flour, salt and yeast combined with warm water and sugar. Knead an elastic dough. Form a loaf and cut with a knife. Cover with kitchen towel and leave in room temperature to double in size (1-2h). In the meantime put a Duch oven or any heat-proof dish into 200-degree oven for 15-20 min. Transfer the bread to the dish and bake covered for 45 min. Uncover and bake for another 15 min.
był wyśmienity! taki świeży..
koniecznie musimy powtórzyć takie spotkanie!
[…] Podanym z upieczonym specjalnie dla Ady chlebie pszenno-żytnim. […]
Bardzo fajny sposób na spieczoną skórkę!
Kasiu, cudowny chleb:-) Pachnie przez monitor:-)
Wspaniały chleb, pięknie Ci wyrósł:-). Też czasami w taki sposób piekę chleb lub w garnku żelaznym:-) ale najczęściej na kamieniu do pizzy:-)
Dziękuję 🙂