3 zalewy oraz różne warzywa i przyprawy dodawane w przypadkowej ilości i kombinacji. Każdy słoiczek wyszedł nieco inaczej, zobaczymy, który najlepiej.
- warzywa: cukinia, marchewka, kalafior, cebula, papryka, papryczka chilli
- przyprawy: czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, (chrzan, koper, gorczyca mogłyby być, ale tym razem nie dodawałam)
Zalewy:
- 1 l wody, 1,5 szkl. octu, 1/2 szkl. cukru, 1 łyżka soli
- 1 l wody, 1 szkl. octu, 1 szkl. cukru, 1 łyżka soli
- 1 l wody, 3/4 szkl. octu, 6 łyżek cukru, 3 łyżeczki soli
Zagotuj wodę z cukrem, solą i octem. Wystudz. W słoiczkach umieść przyprawy i warzywa. Zalej zalewą i pasteryzuj ok. 20 min. Odwróć do góry dnem i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Wynik eksperymentu: 2-3 szt. ziela angielskiego/mały słoiczek jest bardzo, bardzo wyczuwalne; lepiej dodać mniej niż więcej.