Pęczakotto, pęczotto albo risotto po polsku, Ciekawa wariacja na temat risotto. A właściwie bardzo duża modyfikacja bo tutaj ryż zastępuje kasza pęczak. Tak, ta zdrowa, przez wielu Polaków zapomniana. Wielu też nieznana. Gorąco polecam ją w takiej wersji. Świetnie pasuje do pieczonego/smażonego kurczaka, polędwicy (np. podanej w postaci saltimbocci) czy łososia.
- 200 g kaszy pęczak
- 1 cebula
- ok. 1 litr bulionu drobiowego
- 100-200 ml białego wytrawnego wina
- świeże zioła, np. bazylia, oregano, melisa
- sól i świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki startego parmezanu lub innego długodojrzewającego sera (dodałam Bursztyn)
- 2 łyżki masła (opcjonalnie, ja nie dodałam)
Zeszklij na oliwie drobno posiekaną cebulę. Dodaj kaszę i przesmaż, dokładnie mieszając. Zalej winem. Gdy wyparuje dodaj ok. szklankę ciepłego bulionu. Po wchłonięciu płynu, dolej kolejną porcje. Powstarzaj czynność do wykorzystania całego bulionu. Na koniec wmieszaj do pęczakotto masło, ser i świeże zioła.