Gulasz wieprzowy z dodatkiem dyni Hokkaido, pachnący papryką i nutą majeranku. Przyznam, że zadziwiająco smaczny. Dynia tylko nieznacznie się rozpadła, sprawiając, że sos stał się przyjemnie dla oka żółty. Doskonale smakował z dodatkiem ryżu lub dyniowych scones.
- 300 g schabu (po wytrybowaniu)
- 1 cebula
- 1/2 dyni Hokkaido (250 g)
- słodka i ostra papryka
- 250 ml bulionu wołowego
- sos sojowy
- suszony majeranek
- 1 łyżeczka sosera
- 1 łyżeczka mąki
- margaryna do smażenia
Schab pokrój w kostkę. Przesmaż na margarynie, na złoty kolor, tak by złote przypieczone fragmenty pojawiły się również w garnku/na patelni (nie teflonowej). Dodaj posiekaną cebulę i dalej przesmażaj. Dolej bulion i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu. W międzyczasie wydrąż i pokrój dynię w kostkę. Dyni Hokkaido nie musisz obierać. Dodaj kawałki do sosu. Dopraw do smaku papryką, sosem sojowym i majerankiem (tym bardzo delikatnie, w moim sosie była to tylko lekka nuta majeranku). Duś na małym ogniu, aż warzywo zmięknie (ok. 10-15 minut). Na koniec zagęść sos dodając odrobię sosera i łyżeczkę mąki rozprowadzonej w wodzie. Użyłam dwóch zagęszczaczy ponieważ pierwszy jest bardzo słony, a drugi z kolei sprawia, że smak dania „się rozpływa”.
[…] W Krainie Smaku Kontakt + o mnieRSS 28/09/2013Scones z dyniąw kategorii:BułkiPrzekąskiWypieki wytrawnekuchnia:Angielskaokazja:Pożywne śniadaniePrzyjęcie bufetowePrzyjęcie dla dzieciPrzyjęcie w ogrodzieSmacznie i niedrogoDrukujJedne z moich najlepszych scones, czyli angielskich bułeczek tradycyjnie serwowanych do popołudniowej herbatki z masłem lub śmietaną i konfiturą truskawkową. Ja upiekłam je na śniadanie i zajadałam z domową Nutellą gruszkową. A potem gulaszem dyniowym. […]
Kolejny przepis, który przetestowałam w mojej kuchni… Do tej pory nie przepadałam za gulaszem, kojarzył mi się z ciężkim, tłustym i nieco mdłym smakiem… Ale ta propozycja zaserwowania go zaczarowała moje podniebienie! Kasiu, tylko tak dalej! ;o)
🙂