W Krainie Smaku

Muffinki z suszonymi pomidorami, kaparami i czarnymi oliwkami

Świetna wytrawna przekąska. Sprawdza się na śniadanie, z szynką, serem feta, serem pleśniowym czy żółtym (najlepiej zapieczonym w piekarniku lub  mikrofali). Muffinki mogą zastąpić ziemniaki lub pieczywo podawane do mięsa. Pasują też jako akompaniament dań w rodzaju „warzywa na patelnię”.

Pomidory, oliwki i kapary odsącz z oleju. Drobno pokrój. W dość dużej misce umieść mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Olej ze słoiczka przelej do mniejszej miski. Dodaj oliwę, jajko i wymieszaj. Połącz z suchymi składnikami, pomidorami, oliwkami i kaparami krótko mieszając (mogą pozostać grudki mąki). Wyłóż ciasto do wcześniej przygotowanych foremek do muffinów. Piecz ok. 20 minut w 180°C. Z podanej porcji otrzymasz 12-14 babeczek.