Świetna wytrawna przekąska. Sprawdza się na śniadanie, z szynką, serem feta, serem pleśniowym czy żółtym (najlepiej zapieczonym w piekarniku lub mikrofali). Muffinki mogą zastąpić ziemniaki lub pieczywo podawane do mięsa. Pasują też jako akompaniament dań w rodzaju „warzywa na patelnię”.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 niepełna łyżeczka soli
- 1 słoik suszonych pomidorów z kaparami i czarnymi oliwkami
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 jajko
Pomidory, oliwki i kapary odsącz z oleju. Drobno pokrój. W dość dużej misce umieść mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Olej ze słoiczka przelej do mniejszej miski. Dodaj oliwę, jajko i wymieszaj. Połącz z suchymi składnikami, pomidorami, oliwkami i kaparami krótko mieszając (mogą pozostać grudki mąki). Wyłóż ciasto do wcześniej przygotowanych foremek do muffinów. Piecz ok. 20 minut w 180°C. Z podanej porcji otrzymasz 12-14 babeczek.
Mmm, cudo, bardzo często łącze te 3 składniki ze sobą, muffiny muszą być pyszne 🙂
Czy napewno wymieniłas wszystkie mokre skladniki? Ciasto zupełnie nie chciało sie skleic.
Oj, niestety, zapomniałam o 1 szklance mleka. Przepraszam najmocniej.