Nazwałam to makaronowe danie „po hiszpańsku” bo zawiera charakterystyczną dla kuchni hiszpańskiej pikantną paprykową kiełbasę chorizo, która nadaje bardzo wyrazisty smak. Smak ten nieco złagodziłam mięsem z szynki oraz makaronem o bardzo ciekawym kształcie, który świetnie pasował do tego typu potrawy.
Ja, jako dodatek warzywny zastosowałam drobny groszek konserwowy. Jednakże polecam również kukurydzę, paprykę czy seler naciowy.
- 1/3 opakowania makaronu galletti (koguciki)
- 1-2 kiełbasy chorizo
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 mała puszka groszku ekstra drobnego
- sól, świeżo mielony pieprz
- ostra papryka (w proszki)
- majeranek, zioła prowansalskie
- natka pietruszki
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i przelej zimną wodą.
Pokrój kiełbasę chorizo na plasterki, które a następnie przekrój na pół, by powstały półplastry. Podsmaż na suchej, rozgrzanej patelni, kilka minut, do wytopienia się tłuszczu. Dodaj mięso z szynki i przesmaż, od czasu do czasu mieszając. Dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu do odparowania alkoholu. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Dodaj koncentrat pomidorowy, odsączony groszek i odrobinę wody. Chwilę duś, do połączenia się smaków. Wmieszaj makaron. Koniecznie spróbuj i w razie potrzeby skoryguj smak dodatkowo doprawiając. Podawaj danie posypane posiekaną natką pietruszki.
Chorizo.. uwielbiam. 🙂 Chociaż groszek faktycznie bym wymieniła na coś innego.