Do ugotowania tej zupy zainspirowała mnie wizyta w kompleksie Bukovina, gdzie miałam okazję skosztować podobny krem. Tamten był bardziej żółty i bardziej słodki. Mój wyszedł zupełnie inaczej, ale również świetnie.
- 1 l bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju
- 10 białych cebul
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 kromka chleba tostowego
- sól, pieprz
- 3 mini-kosteczki cebulowe
- kurkuma
- natka pietruszki
- opcjonalnie cebula granulowana
- grzanki do podania
Cebulę obierz i pokrój w plastry. Przesmaż na oliwie w dość dużym garnku. Dodaj wino i chwilę gotuj, do odparowania alkoholu. Dodaj 4 szklanki bulionu drobiowego i gotuj do miękkości cebul, ok. 15-20 minut. W międzyczasie dopraw do smaku solą, pieprzem, mini-kosteczkami oraz odrobiną kurkumy. Dodaj kromkę chleba tostowego i natkę pietruszki. Zmiksuj blenderem na gładki krem. Opcjonalnie możesz dodać cebulę granulowaną, ale wtedy krem nie będzie idealnie gładki. Podawaj np. z grzankami.
Tu właśnie znalazłam pierwowzór mojej zupki 🙂
[…] Stali Czytelnicy bloga na pewno zauważyli, że tej jesieni pojawiły się dwie nowe propozycje: zupa-krem z cebuli i krem ziemniaczano-kalafiorowy. Tym razem mam dla Was coś zielonego. Nie mogłam się […]