Zupa-krem z cebuli

Do ugotowania tej zupy zainspirowała mnie wizyta w kompleksie Bukovina, gdzie miałam okazję skosztować podobny krem. Tamten był bardziej żółty i bardziej słodki. Mój wyszedł zupełnie inaczej, ale również świetnie.

Zupa-krem z cebuli
Zupa-krem z cebuli
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 10 białych cebul
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 kromka chleba tostowego
  • sól, pieprz
  • 3 mini-kosteczki cebulowe
  • kurkuma
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie cebula granulowana
  • grzanki do podania

Cebulę obierz i pokrój w plastry. Przesmaż na oliwie w dość dużym garnku. Dodaj wino i chwilę gotuj, do odparowania alkoholu. Dodaj 4 szklanki bulionu drobiowego i gotuj do miękkości cebul, ok. 15-20 minut. W międzyczasie dopraw do smaku solą, pieprzem, mini-kosteczkami oraz odrobiną kurkumy. Dodaj kromkę chleba tostowego i natkę pietruszki. Zmiksuj blenderem na gładki krem. Opcjonalnie możesz dodać cebulę granulowaną, ale wtedy krem nie będzie idealnie gładki. Podawaj np. z grzankami.

Tu właśnie znalazłam pierwowzór mojej zupki 🙂

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*