W Krainie Smaku

Klopsiki z kurczaka w sosie pieczeniowym

Bardzo lekkie, gotowane klopsiki z kurczaka, podane na duszonej włoszczyźnie i drobnej kaszy jęczmiennej. Z jasnym sosem pieczeniowym i świeżym koperkiem. Podobne do tych z przepisu Babci, który zanotowałam na początku istnienia bloga. Klopsiki są też świetne w sosie koperkowym, grzybowym, pomidorowym, w risotto czy ryżu z grzybami i kukurydzą, który pokażę Wam jutro. Doskonale nadają się też do zapiekanek.

Kasza jęczmienna z warzywami:

Klopsiki:

Do podania:

Kasza jęczmienna z warzywami: Pietruszkę, marchewkę i seler obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach. Krótko podsmaż na na rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem, do momentu aż warzywa staną się al dente. Wymieszaj z kaszą jęczmienną ugotowaną wg instrukcji na opakowaniu, w bulionie cielęcym.

Klopsiki z kurczaka: Filet z kurczaka oczyść, umyj, pokrój w duże kawałki i umieść w misie malaksera. Rozdrobnij nożami siekającymi. Przełóż mięso do miski. W malakserze rozdrobnij cebulę. Połącz z kurczakiem. Dodaj chleb namoczony w mleku, jajko oraz przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką. Powstałą masę mięsną umieszczaj porcjami w kawałkach folii spożywczej (odpornej na wysoką temperaturę, przeznaczonej do gotowania). Formuj sakiewki, które następnie gotuj w wodzie, ok. 10 minut.

Podanie: Ugotuj sos pieczeniowy według instrukcji na opakowaniu. Dopraw  pieprzem ziołowym, czosnkiem, ziołowymi Ziarenkami Smaku. Wmieszaj koperek i ugotowane klopsiki z kurczaka. Podawaj na kaszy jęczmiennej z warzywami.