Kawa to napój, bez którego trudno wyobrazić sobie początek dnia. Większość z nas codziennie o poranku sięga po filiżankę aromatycznego i pobudzającego espresso, by z nową energią zmierzyć się z kolejnymi obowiązkami. Kawa to jednak nie tylko mała czarna. To także ciekawe napoje, którymi zachwycisz znajomych. Poznaj 10 najlepszych przepisów na kawę!
Filiżanka mocnej, czarnej kawy to codzienność dla wielu z nas, ale trwająca moda na alternatywne sposoby przyrządzania tego napoju, zachęca także do eksperymentowania ze składnikami. Mleko roślinne i przyprawy to już chleb powszedni w kawiarniach specjalizujących się w parzeniu kawy. Warto jednak pójść o krok dalej i wypróbować nowe, zupełnie nietypowe receptury. Dzięki nim picie kawy przestanie być tylko nawykiem, a stanie się prawdziwą ceremonią. Bariści polecają ciekawe przepisy Nespresso (https://www.nespresso.com/recipes/pl/pl/nespresso-recipes.html),, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wybrednego kawosza. Ponadto warto poznać 10 najlepszych przepisów na kawę proponowanych przez brytyjskich specjalistów.
Kolorowa kawa
Kolorowa kawa to napój przeznaczony przede wszystkim dla osób, które nie boją się dodatkowych kalorii. Użyte do jej przygotowania syropy i mleko zastąpią także słodycze, dlatego możemy zaszaleć, przygotowując napój. Do jego przyrządzenia potrzebna będzie filiżanka espresso (wystudzonego), trochę skruszonego lodu i ulubione syropy (najlepiej te wykonane w domu). Nie bójmy się łączenia smaków. Z powodzeniem możemy wykorzystać zarówno syrop migdałowy, cynamonowy, waniliowy, jak i syrop z czarnej porzeczki, a nawet bzu! Wykonanie napoju jest banalnie proste. W szklance umieszczamy skruszony lód, pod kątem wlewamy mleko, a następnie (bardzo powoli) dodajemy kawę i poszczególne syropy. Całości nie mieszamy – pozwalamy barwom i smakom na swobodne łączenie się. Napój możemy zwieńczyć liściem mięty lub bazylii.
Miód i przyprawy
Łasuchom z pewnością przypadnie go gustu kawa Miód i przyprawy. Ten napój charakteryzuje się delikatną i naturalną słodyczą oraz zachwycającym aromatem. Do jego przygotowania potrzebujemy filiżanki gorącego espresso, mleka (może być roślinne) i laski cynamonu. Jeśli rezygnujemy z mleka krowiego na rzecz jego roślinnych odpowiedników, pamiętajmy, że mleczko kokosowe jest dość słodkie, dlatego warto ograniczyć ilość użytego miodu. Warto też pamiętać, że nie każdy jest miłośnikiem kokosowego aromatu. Jeśli jednak lubicie ten zapach, wykorzystajcie mleczko kokosowe, ponieważ doskonale łączy się z cynamonem.
Kawa dla liczących kalorie
Jeśli liczycie kalorie i staracie się ograniczać węglowodany w waszej diecie, ta kawa jest dla was! Do przygotowania tego słodkiego napoju potrzebne będą: filiżanka espresso, pół szklanki mleka migdałowego i pół łyżeczki stewi. Całość łączymy w kubku, do którego możemy dodać ulubione przyprawy. Ten przepis na kawę sprawdzi się nie tylko u osób dbających o linię, ale również u tych, którzy z powodów zdrowotnych muszą uważać na ilość cukru w diecie.
Smukła wanilia
Smukła wanilia to z kolei przepis dla tych, którym nieobca jest dieta wegańska, wegetariańska czy bezglutenowa. Ta receptura to wariacja na temat klasycznego latte (zobacz przepisy Nespresso na latte nespresso.com/recipes/pl/pl/011CAF-caffe-latte.html), ale zamiast mleka krowiego wykorzystujemy mleko roślinne. Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie mleka ryżowego lub sojowego ze względu na znikomy aromat. Do spienionego mleczka dodajemy ekstrakt waniliowy i wlewamy filiżankę espresso. Gotowe!
Bananowo-kawowe smoothie
Smoothie to napój będący prawdziwą bombą witaminową. Koktajl jest też bogaty w minerały, błonnik i białko, dlatego sprawdzi się jako drugie śniadanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niego świeżo zaparzoną kawę i cieszyć się niezwykłym aromatem mikstury. Do przygotowania bananowo-kawowego smoothie już tradycyjnie potrzebna będzie filiżanka espresso. Ponadto przyda się banan, mleko (może być roślinne), trochę skruszonego lodu i ulubione przyprawy (np. kardamon, cynamon, wanilia). Wszystkie składniki umieszczamy w czaszy malaksera i miksujemy lub łączymy za pomocą blendera.
Kawa miodowa
Brytyjczycy od wieków piją herbatę z miodem i mlekiem, więc dlaczego by nie spróbować tego połączenia z kawą? Kawa z mlekiem i miodem smakuje równie dobrze jak napar z herbaty, a w dodatku jest jeszcze bardziej aromatyczna i dodaje energii (szczególnie o poranku). Jej przygotowanie jest banalnie proste. Do przyrządzenia napoju potrzebujemy filiżanki mocnej kawy, filiżanki ciepłego mleka i łyżeczki miodu. Wszystkie składniki łączymy w kubku, dodajemy ulubione przyprawy, jeśli mamy na to ochotę i delektujemy się niepowtarzalnym smakiem.
Orzechowe orzeźwienie
Kawa o orzechowym aromacie to jeden z najczęściej zamawianych aromatyzowanych napojów kawowych. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by wybrać naturalną kompozycję, która nie zawiera sztucznych barwników i zapachów. Sposobem na to jest filiżanka wystudzonego espresso, pół szklanki skruszonego lodu, syrop orzechowy (najlepiej ten naturalny) lub samodzielnie przygotowana pasta z ulubionych orzeszków z dodatkiem miodu. Wszystkie składniki łączymy blenderem, a na końcu dodajemy mleko. Całość możemy zwieńczyć listkiem mięty.
Kawa a la chai latte
Chai latte to lubiana na całym świecie herbata z przyprawami. Miłośnicy kawy mogą jednak zastąpić herbaciany wywar filiżanką espresso lub innym rodzajem kawy (np. nespresso.com/recipes/pl/pl/073LAT-latte-macchiato.html). Do przyrządzenia napoju potrzebna będzie szklanka wody, po pół łyżeczki cynamonu, mielonego imbiru, kardamonu, kilka goździków, dwie łyżeczki miodu i pół szklanki mleka. Przyprawy gotujemy w wodzie, a następnie dodajemy do wywaru miód, kawę i mleko. Całość dokładnie mieszamy i podajemy w ulubionym kubeczku.
Kawa – śniadanie
Kawa a la chai latte to dobre rozwiązanie na podwieczorek, a nawet słodką kolację, jednak co ze śniadaniem? Świetnym pomysłem na rozpoczęcie dnia może być kawowy koktajl śniadaniowy, w skład którego wchodzi napar kawowy, banany, mleko kokosowe, płatki owsiane i kakao. Wszystkie składniki łączymy za pomocą blendera. Koktajl możemy także doprawić ulubionymi przyprawami. Taki napój doskonale sprawdzi się w roli porannego posiłku – jest smaczny, kaloryczny oraz pobudzający. Przede wszystkim jednak dodaje energii jak nic innego.
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy, dlatego warto stworzyć swoją listę ulubionych przepisów na ten napój. Pamiętajmy, by nie bać się łączenia smaków i faktur – kawa a la słony karmel? Dlaczego nie! Używajmy jednak naturalnych składników i rezygnujmy ze sztucznych dodatków. Nie zapominajmy także, że koktajle kawowe z dodatkiem syropów czy miodu są kaloryczne, dlatego nie przesadzajmy z ich ilością. Poza tym pijmy kawę ze smakiem i na zdrowie!
Źródła:
https://food.ndtv.com/lists/7-best-coffee-recipes-1694153