Dziś inspiracja na zdrowe letnie śniadanko w postaci płatków / kaszy na mleku z owocami lata. Ja przygotowałam dwa garnki takiej strawy, które jedliśmy przez 3 dni – za każdym razem w nieco innej formie i z innymi dodatkami. Bardzo polecam odgrzewanie owsianek / jaglanek – z czasem zmienia się ich struktura.
Podane proporcje traktuj bardzo na oko – każde płatki i każda kasza inaczej chłonie płyn. Wszytko zależy od stopnia rozdrobnienia i producenta. No i oczywiście indywidualnych upodobań.
Jaglanka
- 100 g kaszy jaglanej
- 500-600 ml mleka
- opcjonalnie nieco płatków jaglanych do zagęszczenia lub kaszy manny
Kaszę przepłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Gotuj w mleku, do miękkości, ok. 15 minut. Jeśli jaglanka będzie zbyt rzadka możesz zagęścić ją błyskawicznymi płatkami jaglanymi lub kaszą manną.
Owsianka:
- płatki owsiane górskie
- płatki orkiszowe
- otręby owsiane
- siemię lniane
- mleko
Tu już wszystko robiłam na oko. Po prostu trzeba ugotować płatki do miękkości, uważając żeby się nie przypaliły.
My najpierw serwowaliśmy sobie osobno jaglankę i owsiankę, a potem połączyliśmy jedną z drugą i odgrzewaliśmy, dolewając trochę mleka za każdym razem. Za drugim więcej, więc konsystencja stała się bardziej płynna. Dodatki dorzucaliśmy na samym końcu.
Dodatki:
- morele, jagody, czarna porzeczka
- prażone płatki migdałowe, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe
- twaróg śmietankowy