Muffinki z jagodami

Najprostsze ciasto 艣wiata, czyli muffinki. Dzi艣 w wersji z sezonowymi owocami. Pyszne, jak zawsze 馃檪 W oryginalnym przepisie by艂a jeszcze polewa z bia艂ej czekolady, kt贸rej ja nie mia艂am mo偶liwo艣ci przygotowa膰, ale pewnie 艣wietnie pasuje.

Muffiny z jagodami

  • 200 g jag贸d
  • 100 g roztopionego mas艂a
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • sk贸rka starta z 1 pomara艅czy
  • 250 g m膮ki pszennej
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru

Dekoracja (opcjonalnie, u mnie nie ma):

  • jagody (50 g)
  • polewa z bia艂ej czekolady聽(50 g bia艂ej czekolady, 2 艂y偶ki mleka, 1 艂y偶ka jogurtu)

Do miski wlej roztopione mas艂o. Dodaj mleko, wymieszaj, nast臋pnie dodaj jajka, sk贸rk臋 z pomara艅czy i zn贸w wymieszaj.

Do drugiej miski przesiej m膮k臋 z proszkiem do pieczenia. Doda膰 cukier i dok艂adnie wymieszaj.

Delikatnie po艂膮cz sk艂adniki z dw贸ch misek, dodaj jagody.

Wy艂贸偶 r贸wne porcje ciasta do papilotek lub silikonowych foremek do muffin贸w. Wstaw do nagrzanego do 18 st. C piekarnika. Piecz ok. 25 minut bez termoobiegu. Po przestudzeniu mo偶esz pola膰 babeczki polew膮.

Polewa: roztopi czekolad臋 z mlekiem, dodaj jogurt, wymiesza膰. Po polaniu muffink贸w polew膮 posyp je dodatkowymi jagodami.

Muffiny z jagodami

Odpowiedz

Tw贸j adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Mo偶esz u偶y膰 j臋zyka HTML w postaci takich tag贸w i atrybut贸w: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*