Najprostsze ciasto 艣wiata, czyli muffinki. Dzi艣 w wersji z sezonowymi owocami. Pyszne, jak zawsze 馃檪 W oryginalnym przepisie by艂a jeszcze polewa z bia艂ej czekolady, kt贸rej ja nie mia艂am mo偶liwo艣ci przygotowa膰, ale pewnie 艣wietnie pasuje.
- 200 g jag贸d
- 100 g roztopionego mas艂a
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- sk贸rka starta z 1 pomara艅czy
- 250 g m膮ki pszennej
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 170 g cukru
Dekoracja (opcjonalnie, u mnie nie ma):
- jagody (50 g)
- polewa z bia艂ej czekolady聽(50 g bia艂ej czekolady, 2 艂y偶ki mleka, 1 艂y偶ka jogurtu)
Do miski wlej roztopione mas艂o. Dodaj mleko, wymieszaj, nast臋pnie dodaj jajka, sk贸rk臋 z pomara艅czy i zn贸w wymieszaj.
Do drugiej miski przesiej m膮k臋 z proszkiem do pieczenia. Doda膰 cukier i dok艂adnie wymieszaj.
Delikatnie po艂膮cz sk艂adniki z dw贸ch misek, dodaj jagody.
Wy艂贸偶 r贸wne porcje ciasta do papilotek lub silikonowych foremek do muffin贸w. Wstaw do nagrzanego do 18 st. C piekarnika. Piecz ok. 25 minut bez termoobiegu. Po przestudzeniu mo偶esz pola膰 babeczki polew膮.
Polewa: roztopi czekolad臋 z mlekiem, dodaj jogurt, wymiesza膰. Po polaniu muffink贸w polew膮 posyp je dodatkowymi jagodami.