Dziś przedstawiam propozycję mocno warzywnego obiadu lub kolacji dla fanów zdrowej kuchni. Do przygotowania potrawki użyłam drobiowy demi-glace, otrzymany od zaprzyjaźnionego szefa kuchni (dostępne na kingmeat.pl). To bardzo fajny, skoncentrowany bulion, który nadaje niepowtarzalny smak i świetny aromat. Dostępne są też inne buliony – z warzyw, drobiowo-wołowy i wołowy. Ten pierwszy mam zamiar wypróbować do zup, dwa ostatnie wrzucę w ten weekend do gulaszu.
Składniki
- 2 cebule
- 3-4 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 puszka / słoik ciecierzycy
- 2 puszki pomidorów
Cebulę posiekaj i podsmaż na suchej patelni lub oleju, np. czosnkowym lub z chili. Dodaj pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz selera naciowego. Zalej wodą i gotuj do miękkości warzyw.
Dodaj ciecierzycę oraz pomidory z puszki. Dopraw demi-glace, świeżo mielonym pieprzem i ulubionymi ziołami, np. bazylią. Podawaj z bagietką czosnkową, makaronem, ryżem lub kaszą, np. bulgur lub kuskus.
Fajne i proste danie. Testowałam z ryżem i jest super. Muszę jeszcze z kaszą spróbować, bo makaron mi jakoś do tego nie do końca pasuje.