Już niedługo, 25 sierpnia, obchodzić będziemy Dzień Polskiej Żywności. To nietypowe święto powstało w 2013 r. z inicjatywy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którego celem jest propagowanie rodzimej żywności wysokiej jakości.
Polska żywność ceniona zagranicą
Na szczęście, rzeczywiście mamy się czym chwalić. Polska żywność jest bardzo ceniona na świecie, co obserwuję na co dzień w pracy – bardzo wielu moich Klientów eksportuje swoje produkty do najróżniejszych części świata. Np. bardzo dużo polskiego mleka modyfikowanego trafia do Afryki i Azji, sporo polskiego mięsa i wędlin jeździ do Niemiec i UK. Również słodycze i przekąski w ogromnych ilościach wysyłamy zagranicę – niedawno tworzyłam zdrowe alternatywy dla Nutelli na rynek amerykański, krakersy dla Niemców czy cukierki, które wyjadą niedługo do Hiszpanii.
Wyjątkowe polskie produkty
Dla mnie Dzień Polskiej Żywności to doskonała okazja do tego by przypomnieć sobie jak wiele smacznych i wyjątkowych produktów powstaje w Polsce. Mam tu na myśli m.in. produkty typowo polskie, których często nie można znaleźć zagranicą. Mnie osobiście, gdy mieszkałam poza Polską, mocno brakowało ogórków kiszonych, kapusty kiszonej, rodzimych surówek, twarogów i majonezu, bez którego polska sałatka jarzynowa nie smakuje jak trzeba. W naszym kraju powstaje też wiele produktów – wynalazków, które najczęściej tworzą mali producenci na lokalny rynek. Jako przykłady, które spotkałam w ostatnim czasie mogę wymienić – konfitury jagodowe z żubrówką, konfitury z borówki brusznicy i porto, michałki bez dodatku cukru, czy miód z suszoną pokrzywą.
Niepowtarzalne dania
Mówiąc o polskiej żywności nie należy zapominać o polskiej kuchni, czyli daniach, które znamy i lubimy od lat. Mimo ogromnej popularności tureckiego kebaba, włoskiej pizzy czy japońskiego sushi, zawsze chętnie sięgamy do smaków, które pamiętam z domu – klasycznego schabowego, polskiej pomidorówki, pierogów, gulaszu z kopytkami czy pyr z gzikiem (w Poznaniu i okolicach).
Wiele dobrych i sprawdzonych pomysłów na polskie dania znajdziecie na stronie Przepisy.pl. Polecam!
Jest tam m.in. przepis na barszcz, żurek, krupnik, bigos, bitki wieprzowe, kopytka, kluski i wiele innych potraw – w wersji klasycznej lub z ciekawym twistem.
Polska żywność vs gospodarka i środowisko
Jakość i smak to niewątpliwa zaleta polskich produktów. Warto jednak pamiętać, że nie jedyna. Wybierając polskie produkty i polskich producentów, wspieramy rodzimą gospodarkę – ma to szczególne znaczenie w obecnych czasach. Aktualnie mówi się też coraz więcej o wpływie żywności na środowisko, którego miarą jest tzw. ślad węglowy. Ślad węglowy to sumaryczna ilość wyemitowanych gazów cieplarniach (w przeliczeniu na ekwiwalent dwutlenku węgla) wywołana bezpośrednio lub pośrednio wytworzeniem i dystrybucją danego produktu. Jedną ze składowych tej wartości jest emisja związana z transportem. Produkty rodzime (szczególnie te z polskich surowców) zawsze będą powodowały niższą emisję związaną z transportem niż produkty z drugiego końca świata.
Życzę miłego kosztowania polskiej żywności! Nie tylko 25 sierpnia ?