Na początku 2018 roku profesjonalnie zaparzoną kawę można było wypić w Polsce w kilkuset sieciowych kawiarniach. Czy to znaczy, że Polacy stają się prawdziwymi miłośnikami kawy? Zdecydowanie tak! Roczne spożycie kawy to 3 kilogramy na osobę, co może nie jest imponującym wynikiem, ale dodajmy do tego, że coraz chętniej wybieramy kawy premium, a nawet decydujemy się na ekspres automatyczny we własnym domu.
Wprawdzie spożycie przez Polaków 95 litrów kawy rocznie nie wydaje się oszałamiające, ale warto podkreślić, że jej konsumpcja w ciągu ostatnich 10 lat wzrosła aż o 80 procent (statystyki za Kawa.pl). Takie, a nie inne spożycie, jest rezultatem popularności licznie działających kawiarni, w których można napić się różnych rodzajów kaw: słodkich, pełnych kalorycznych dodatków, a przy tym w cenie, która może zrujnować budżet. Świetną, a zarazem ekonomiczną alternatywą, z której powinien skorzystać każdy miłośnik kawy, jest jej samodzielne przygotowanie w domowym zaciszu. Za aspektem ekonomicznym przemawia fakt, że ceny za małą filiżankę pobudzającego espresso w kawiarni zaczynają się średnio od 6 złotych, gdy w domu przygotowanie napoju nie powinno kosztować więcej niż 3 zł za filiżankę. Co jednak zrobić, by zachować wysoką jakość napoju i esencjonalny smak? Wyposażmy kuchnię w profesjonalny ekspres automatyczny!
Jak działa ekspres automatyczny?
Pełny smak i aromat kawy poczujemy, wypijając napój przygotowany ze świeżo zmielonych ziaren. Niektóre ekspresy automatyczne są wyposażone w młynki, zatem proces parzenia kawy rozpoczyna się od wsypania świeżych ziaren do specjalnego pojemnika, nalania wody oraz mleka, jeśli urządzenie jest wyposażone w dodatkowy zbiornik. Na tym nasza praca się kończy, a kilka sekund po naciśnięciu wybranego programu już mamy aromatyczną kawę gotową do wypicia.
Grubość mielenia powinniśmy dostosować do wybranego urządzenia do parzenia kawy – do wyboru mamy przecież ekspresy automatyczne, przelewowe, kawiarki oraz dripy. Jak sama nazwa wskazuje, ekspres automatyczny zrobi kawę za nas! Warto więc wybrać to niezastąpione urządzenie do własnej kuchni, jednak pamiętajmy, że najpierw musimy sprawdzić parametry i jego możliwości, które są kluczem do udanego zakupu.
Jaki powinien być ekspres idealny?
Przygotowanie kawy lub napoju kawowego w ekspresie powinno trwać chwilę. Tempo parzenia kawy jest uzależnione od tego, jak szybko nagrzeje się woda w zbiorniku, który powinien mieć pojemność co najmniej 1,5 litra. Im większa moc ekspresu, tym szybciej temperatura płynu będzie odpowiednia, dlatego na wstępnej liście zakupowej należy umieścić modele o mocy większej niż 1000 W. Znaczenie ma również szybkość i dokładność mielenia ziaren – dla spragnionych kawy każda sekunda jest na wagę złota! Wysokiej jakości ekspresy automatyczne mają zamontowane młynki żarnowe, które mielą ziarna, utrzymując jednocześnie ich optymalną temperaturę, a dzięki temu również smak kawy.
Zanim kawa trafi do filiżanki, woda musi przepłynąć przez proszek, by zebrać jego smak i aromat. To, jak szybko się to stanie, zależy od ciśnienia ekspresu. Profesjonalne modele są najczęściej urządzeniami wysokociśnieniowymi o optymalnej mocy 15 barów. Ekspresy, których ciśnienie nie przekracza 10 barów, mogą okazać się za słabe, by wygodnie przygotować w nich mocną i aromatyczną kawę, nie wspominając, że to właśnie dzięki wysokiemu ciśnieniu otrzymujemy tzw. crema, czyli pienistą piankę.
Obsługę urządzenia w domowym warunkach znacznie ułatwi wbudowany wyświetlacz i automatyczny programator, a dodatkowe funkcje, na przykład one-touch-cappuccino powinny przypaść do gustu wszystkim członkom rodziny. Pyszne cappuccino czy caffe latte można zrobić tylko, jeśli ekspres automatyczny ma wbudowany system do spieniania mleka, dlatego miłośnicy białych kaw powinni szukać modelu z tym modułem.
Nowoczesne ekspresy automatyczne, czego się spodziewać?
Zaletą nowoczesnych urządzeń do samodzielnego przygotowania kawy jest automatyzacja wielu funkcji. Rozbudowana funkcjonalność ma sprawić, że przygotowywanie różnego rodzaju napojów na bazie kawy będzie przyjemne oraz maksymalnie szybkie i wygodne. Ekspres sam poinformuje, że zbiornik na wodę jest pusty lub że zbliża się termin odkamieniania. Do tego: filtrowanie wody, automatyczne wykrywanie kamienia, płukanie i czyszczenie ekspresu oraz płukanie systemu mlecznego. Brzmi jak lista niezbędnych cech urządzenia idealnego? A to nie koniec! W niektórych ekspresach możemy ustawić automatyczne włączenie, by obudzić się w domu pachnącym świeżo mieloną kawą, i wyłączenie, jeśli okaże się, że na pierwszą filiżankę jest jednak trochę za wcześnie.
Lista dodatkowych opcji jest imponująca, zatem warto sprawdzić, jakie możliwości mają najpopularniejsze ekspresy w Polsce. Jedną z najczęściej wybieranych marek ekspresów jest Krups. Zobacz, co potrafią ekspresy Krups, i porównaj poszczególne modele na stronie: http://www.krups.com.pl/%C5%9Awiat-kawy/Ekspresy-automatyczne/c/super%2Bautomatics.
Dobry ekspres to opłacalna inwestycja
Miłośnicy kawy wiedzą, że dobrej jakości ekspresu automatycznego nie kupuje się na chwilę. To inwestycja na lata, podczas których urządzenie będzie mocno eksploatowane: używane kilka razy dziennie przez jedną lub kilka osób w gospodarstwie domowym.
Na rynku dostępne są ekspresy o różnym stopniu automatyzacji, co ma przełożenie na cenę. Najdroższe są ekspresy automatyczne ciśnieniowe z pełnym wyposażeniem – kosztują nawet 4000 zł, a cena najtańszych dochodzi średnio do 2000 zł. Biorąc jednak pod uwagę, że urządzenia mają różną żywotność wyrażoną w latach lub ilości możliwych do przygotowania kaw, na przykład w modelach marki Krups to może być 6000 cykli, to wyprodukowanie przez ekspres jednej filiżanki może kosztować zaledwie 33 grosze. To niezbyt wygórowana cena za cappuccino przypominające te podane przez profesjonalnego baristę, prawda?
Ekspres automatyczny to idealny nabytek dla miłośników kawy, dzięki któremu można o dowolnej porze dnia i nocy przygotować świeżo mieloną aromatyczną kawę wysokiej jakości dla siebie i rodziny lub zaprosić gości i zamienić swój salon w najlepszą kawiarnię w mieście.