Chleby z automatu

Chleb mleczny

Jasny, bardzo miękki, mleczno-maślany, trochę przypominający bułkę lub chałkę. Pyszny. Zrobiłam z niego m.in. Croque Monsieur.

  • 50 g masła, 1 ł soli, 1 ł cukru, 260 ml mleka, 400 g mąki pszennej 550, 10 g świeżych drożdży (P1, 750)

Chleb mleczny z otrębami owsianymi

  • 25 g masła, 1 ł soli, 1 ł cukru, 260 ml mleka, 325 g mąki pszennej 550, 75 g otrębów owsianych, 12 g świeżych drożdży (P1, 750)

Chleb tradycyjny

Mimo, że niewiele w nim pełnoziarnistej mąki okazał się dość ciemny. Jak dla mnie był bardzo smaczny.

  • 2 Ł oleju, 290 ml wody, 1.5 ł soli, 1,5 Ł mleka w proszku, 2 ł cukru, 255 g mąki pszennej 550, 120 g mąki pszennej 2000, 120 g mąki żytniej 720, 10 g świeżych drożdży (P4, 750)

Chleb z mąką pełnoziarnistą i serem żółtym

  • 2 łyżki oleju, 250 ml mleka, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 250 g mąki pszennej 500, 15 g świeżych drożdży, 100 g startego sera żółtego, ok. 1 łyżeczka przyprawy do pizzy lub spaghetti (program szybki chleb pełnioziarnisty)

Broa – portugalski chleb kukurydziany

Chleb szczególnie polecany do zupy caldo verde. Przepis pochodzi z bloga Kochanie przez gotowanie. Jest modyfikacją innego, znalezionego na Kwestii Smaku. Jak pisze Asia, smakuje świetnie z podsuszaną kiełbasą. Serwowałam go również z twarożkiem  śmietankowym i miodem/golden syrup’em oraz tahini i miodem. Miał lekkie wklęśnięcie na wierzchu, co świadczy o tym, że być może dodałam za dużo wody. Ale i tak był dobrze wypieczony i generalnie nic mu nie dolegało.

  • 50 g masła, 350 ml wody, 1 jajko, 2 ł soli, 500 g mąki pszennej 550, 150 g mąki kukurydzianej, 7 g drożdży instant, opcjonalnie pół puszki kukurydzy (P1, 1000)

Chleb na piwie

Chleb bardzo udany, aczkolwiek aromat piwa zupełnie nie był wyczuwalny. Przepis improwizowany, podobny to tego na batony piwne z Moich Wypieków.

  • 2 Ł oleju, 250 ml piwa, 1 ł soli, 1.5 ł miodu, 425 g mąki pszennej 550, 30 g mąki pszennej 2000, 10 g drożdży (P1, 750)

Chleb superszybki z ziołami

  • 1.5 Ł oleju, 360 ml wody, 50 g drożdży, 1 Ł cukru, 1.5 ł soli, 2.5 Ł mleka w proszku, 565 g mąki 550, 2 ł przyprawy do pizzy i spaghetti, 1 ł majeranku, 1 ł bazylii, 1 ł cebuli granulowanej

Dotychczasowy faworyt mamy w kategorii chlebów z automatu. Rzeczywiście był smaczny, aczkolwiek, ja zawsze wyczuwam odrobinę goryczy w pełnoziarnistych domowych chlebach na drożdżach.

  • 2 Ł oleju, 300 ml wody, 1.5 ł soli, 2 ł cukru, 200 g mąki pszennej 550, 200 g mąki pszennej 2000, 100 g mąki żytniej 2000, 20 g drożdży

Nieszczególnie udane:

Chleb pełnoziarnisty

  • 15 g masła, 210 ml wody, 1.5 ł soli, 1.5 ł cukru, 140 g mąki pszennej 550, 210 g mąki pszennej 2000, 5 g świeżych drożdży (P4, 500)

Ciasto na pizzę

Do zjedzenia, ale bez rewelacji. Wyłożone na 1 dużą blachę wychodzi za grube.

  • 3 Ł oliwy, 1 jajko + woda: mleko 1:1 do 240 ml, 1.5 ł soli, 1 ł cukru, 480 g mąki, 10 g drożdży (P 11)

Chleb pszenno-żytni z pestkami dyni

  • 2 Ł oleju, 275 ml wody, 1.5 ł soli, 1,5 Ł mleka w proszku, 1 ł cukru, 300 g mąki pszennej 550, 50 g mąki pszennej 2000, 120 g mąki żytniej 720, 10 g świeżych drożdży, 50 g pestek dyni (P4, 750)

Wszystkie wypieki powstały w automacie MOULINEX OW20034 Home Bread.

Strony z chlebami z maszyny: breadmachinerecipe.net, Pracownia Wypieków.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*