Chleb mleczny
Jasny, bardzo miękki, mleczno-maślany, trochę przypominający bułkę lub chałkę. Pyszny. Zrobiłam z niego m.in. Croque Monsieur.
- 50 g masła, 1 ł soli, 1 ł cukru, 260 ml mleka, 400 g mąki pszennej 550, 10 g świeżych drożdży (P1, 750)
Chleb mleczny z otrębami owsianymi
- 25 g masła, 1 ł soli, 1 ł cukru, 260 ml mleka, 325 g mąki pszennej 550, 75 g otrębów owsianych, 12 g świeżych drożdży (P1, 750)
Chleb tradycyjny
Mimo, że niewiele w nim pełnoziarnistej mąki okazał się dość ciemny. Jak dla mnie był bardzo smaczny.
- 2 Ł oleju, 290 ml wody, 1.5 ł soli, 1,5 Ł mleka w proszku, 2 ł cukru, 255 g mąki pszennej 550, 120 g mąki pszennej 2000, 120 g mąki żytniej 720, 10 g świeżych drożdży (P4, 750)
Chleb z mąką pełnoziarnistą i serem żółtym
- 2 łyżki oleju, 250 ml mleka, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 250 g mąki pszennej 500, 15 g świeżych drożdży, 100 g startego sera żółtego, ok. 1 łyżeczka przyprawy do pizzy lub spaghetti (program szybki chleb pełnioziarnisty)
Broa – portugalski chleb kukurydziany
Chleb szczególnie polecany do zupy caldo verde. Przepis pochodzi z bloga Kochanie przez gotowanie. Jest modyfikacją innego, znalezionego na Kwestii Smaku. Jak pisze Asia, smakuje świetnie z podsuszaną kiełbasą. Serwowałam go również z twarożkiem śmietankowym i miodem/golden syrup’em oraz tahini i miodem. Miał lekkie wklęśnięcie na wierzchu, co świadczy o tym, że być może dodałam za dużo wody. Ale i tak był dobrze wypieczony i generalnie nic mu nie dolegało.
- 50 g masła, 350 ml wody, 1 jajko, 2 ł soli, 500 g mąki pszennej 550, 150 g mąki kukurydzianej, 7 g drożdży instant, opcjonalnie pół puszki kukurydzy (P1, 1000)
Chleb na piwie
Chleb bardzo udany, aczkolwiek aromat piwa zupełnie nie był wyczuwalny. Przepis improwizowany, podobny to tego na batony piwne z Moich Wypieków.
- 2 Ł oleju, 250 ml piwa, 1 ł soli, 1.5 ł miodu, 425 g mąki pszennej 550, 30 g mąki pszennej 2000, 10 g drożdży (P1, 750)
Chleb superszybki z ziołami
- 1.5 Ł oleju, 360 ml wody, 50 g drożdży, 1 Ł cukru, 1.5 ł soli, 2.5 Ł mleka w proszku, 565 g mąki 550, 2 ł przyprawy do pizzy i spaghetti, 1 ł majeranku, 1 ł bazylii, 1 ł cebuli granulowanej
Dotychczasowy faworyt mamy w kategorii chlebów z automatu. Rzeczywiście był smaczny, aczkolwiek, ja zawsze wyczuwam odrobinę goryczy w pełnoziarnistych domowych chlebach na drożdżach.
- 2 Ł oleju, 300 ml wody, 1.5 ł soli, 2 ł cukru, 200 g mąki pszennej 550, 200 g mąki pszennej 2000, 100 g mąki żytniej 2000, 20 g drożdży
Nieszczególnie udane:
Chleb pełnoziarnisty
- 15 g masła, 210 ml wody, 1.5 ł soli, 1.5 ł cukru, 140 g mąki pszennej 550, 210 g mąki pszennej 2000, 5 g świeżych drożdży (P4, 500)
Ciasto na pizzę
Do zjedzenia, ale bez rewelacji. Wyłożone na 1 dużą blachę wychodzi za grube.
- 3 Ł oliwy, 1 jajko + woda: mleko 1:1 do 240 ml, 1.5 ł soli, 1 ł cukru, 480 g mąki, 10 g drożdży (P 11)
Chleb pszenno-żytni z pestkami dyni
- 2 Ł oleju, 275 ml wody, 1.5 ł soli, 1,5 Ł mleka w proszku, 1 ł cukru, 300 g mąki pszennej 550, 50 g mąki pszennej 2000, 120 g mąki żytniej 720, 10 g świeżych drożdży, 50 g pestek dyni (P4, 750)
Wszystkie wypieki powstały w automacie MOULINEX OW20034 Home Bread.
Strony z chlebami z maszyny: breadmachinerecipe.net, Pracownia Wypieków.