Bardzo banalny w przygotowaniu gulasz. Na bazie drobiu, więc jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Smak „podkręcają” suszone pomidory i mięsna kostka. Mnie i M. bardzo zasmakował, więc na pewno włączymy go do naszego menu. Wam też polecamy. Serwowaliśmy go z pasztetem z kaszy jaglanej, z kaszą jęczmienną i kaszą gryczaną. Wersja 1 i 3 pasowała nam najbardziej. Jako warzywne dodatki testowaliśmy fasolkę szparagową z odrobiną oleju z suszonych pomidorów oraz prażonymi płatkami migdałowymi oraz prostą surówkę z marchewki. Innym razem bardzo dobrze sprawdziły się pyzy drożdżowe, a jeszcze innym puree ziemniaczane podane z gotowanymi warzywami (fasolką, marchewką i kukurydzą) w prażonej bułce tartej.
- 1 bardzo duża pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 10 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 1 szklanka wody
- 1.5 kostki mięsnej Winiary
- 1 widelec mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka
Filet z piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę (można tego nie robić by mieć wersję z całym kawałkiem mięsa). Przesmaż na oleju – zalewie z suszonych pomidorów. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz suszone pomidory, również pokrojone w kostkę. Chwilę smaż. Zalej wodą, dorzuć kostkę mięsną i gotuj ok. 5-10 minut.
Na widelec nabierz mąkę. Dokładnie rozprowadź w mleku. Dodaj do sosu. Mieszaj go zagotowania. Gotuj kilka minut, by wyeliminować mączny posmak. Podawaj z kaszą, ryżem lub pieczywem i ulubionymi warzywami. Myślę, że prócz wymienionych we wstępnie, pasować będą m.in. buraczki, brokuły, kalafior, surówki z kapusty białej i modrej itp.
Wygląda wspaniale! Podoba mi się ten pasztet z kaszy jaglanej 🙂
Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie 🙂
Gulasz smakuje wspaniale, uwielbiam dania z dodatkiem suszonych pomidorów, a u Pani znajduje całą listę niebanalnych i na szczęście nie bardzo skomplikowanych potraw z ich dodatkiem, pozdrawiam 🙂
Bardzo się cieszę i zapraszam do dalszego odwiedzania bloga 🙂