Tarta z ciecierzycy ze szpinakiem i kurczakiem w sosie serowym

Zdrowa wersja tarty do której spód ze zmiksowanej ciecierzycy mieliście już okazję widzieć na blogu (tarta z ciecierzycy z kurczakiem i włoszczyzną). Tym razem połączyłam go z kurczakiem, szpinakiem i sosem serowym. Takim z torebki, żeby danie nie było tak ciężkie jak po dodaniu dużych ilości startego sera.

Tarta z ciecierzycy ze szpinakiem i kurczakiem w sosie serowym

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki Ziarenek Smaku ziołowych
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • Ziarenka Smaku drobiowe do smaku
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 opakowanie sosu Pomysł na… kurczaka w sosie serowym Winiary
  • 150 ml mleka

Ciecierzycę odsącz z zalewy i dokładnie zmiksuj w malakserze. Dodaj jajko oraz Ziarenka Smaku ziołowe. Połącz by powstała gładka masa. Masę przełóż do formy na tartę (ja użyłam małej o średnicy ok. 20 cm) i upiecz w 180°C, ok. 20 minut.

W tym czasie oczyść filety z kurczaka i pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju doprawiając do smaku Ziarenkami Smaku. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni rozmroź szpinak. W osobnym garnku natomiast wymieszaj Pomysł na kurczaka w sosie serowym z 150 ml mleka i 100 ml wody. Zagotuj, a następnie wymieszaj ze szpinakiem. Dodaj kurczaka. Tak przygotowane nadzienie wyłóż na upieczoną tartę.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*