Zdrowa wersja tarty do której spód ze zmiksowanej ciecierzycy mieliście już okazję widzieć na blogu (tarta z ciecierzycy z kurczakiem i włoszczyzną). Tym razem połączyłam go z kurczakiem, szpinakiem i sosem serowym. Takim z torebki, żeby danie nie było tak ciężkie jak po dodaniu dużych ilości startego sera.
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki Ziarenek Smaku ziołowych
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- Ziarenka Smaku drobiowe do smaku
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach
- 1 opakowanie sosu Pomysł na… kurczaka w sosie serowym Winiary
- 150 ml mleka
Ciecierzycę odsącz z zalewy i dokładnie zmiksuj w malakserze. Dodaj jajko oraz Ziarenka Smaku ziołowe. Połącz by powstała gładka masa. Masę przełóż do formy na tartę (ja użyłam małej o średnicy ok. 20 cm) i upiecz w 180°C, ok. 20 minut.
W tym czasie oczyść filety z kurczaka i pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju doprawiając do smaku Ziarenkami Smaku. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni rozmroź szpinak. W osobnym garnku natomiast wymieszaj Pomysł na kurczaka w sosie serowym z 150 ml mleka i 100 ml wody. Zagotuj, a następnie wymieszaj ze szpinakiem. Dodaj kurczaka. Tak przygotowane nadzienie wyłóż na upieczoną tartę.
siedzę sobie i myślę o tarcie w tym stylu, a tu taka niespodzianka 😉
Wszystko co serowe jest pyszne, przynajmniej ja tak mam. Więc tarta musi być pyszna!