Poniższą propozycję polecam przede wszystkim osobom, które cenią sobie dania smaczne, ale zarazem niezbyt pracochłonne i nie generujące dużej ilości brudnych naczyń. W tym przypadku mamy tylko jedno naczynie w którym piecze się zarówno kasza, jak i mięso oraz warzywa. Przyprawa Cajun, czyli pikantna mieszanka rodem z Luizjany, doda ciekawego aromatu całości dania. Oczywiście, można również upiec same udka z kurczaka z przyprawą i podać je w innym zestawieniu, np. z ziemniakami i surówką. Każda wersja będzie pyszna 🙂
Domowa mieszanka przyprawowa – Cajun
- 4 łyżeczki soli czosnkowej
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka cebuli granulowanej
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka bazylii
Składniki dania:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 szklanki dowolnego bulionu
- ulubione warzywa, np. cukinia i kolorowa papryka
- 1 opakowanie pałek z kurczaka „Nasz Kurczak”
- olej do posmarowania mięsa
- przyprawa Cajun do smaku
Kaszę pęczak wsyp do dość dużego naczynia żaroodpornego. Zalej bulionem. Na kaszę wysyp pokrojone na kawałki lub paski warzywa.
Pałki z kurczaka „Nasz Kurczak” umyj i wymieszaj z niewielką ilością oleju oraz przyprawy Cajun. Umieść na warzywach, w naczyniu żaroodpornym. Przykryj naczynie dołączoną do zestawu pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 1h.
Podczas pieczenia, sprawdź ok. 2 razy czy kasza nie wchłonęła całego płynu i czy nie należy go nieco dodać.