Lekka, smaczna i mało pracochłonna propozycja na lunch lub ciepłą kolację. Dzięki torebkom do smażenia kurczak został przyrządzony zupełnie bez tłuszczu nie tracąc na soczystości, a sos BBC dodał mu wyraźnego intensywnego smaku. Oczywiście sos można zmienić na inny – np. tatarski lub ketchup.
- 1 duży filet z piersi kurczaka
- oliwa
- warzywna przyprawa uniwersalna
- starty ser żółty
- 2 tortille pszenne
- sos BBQ
- papierowe torebki do smażenia Jana Niezbędnego
- Filet z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Obie połowy rozbij tłuczkiem pomiędzy arkuszami folii spożywczej. Rozprowadź cienką warstwę oliwy po powierzchni mięsa, najlepiej pędzlem cukierniczym. Oprósz mięso przyprawą uniwersalną.
- Przełóż kurczaka do papierowych torebek do smażenia Jana Niezbędnego. Zamknij torebki, by wypływający z mięsa płyn nie zabrudził patelni.
- Połóż torebki na rozgrzanej patelni. Smaż na średnim ogniu ok. 5-7 minut z każdej strony.
4. Gotowe piersi pokrój w poprzek w cienkie plastry. Rozłóż je na połowie tortilli, wcześniej podgrzanej na patelni. Posyp mięso startym serem. Rozprowadź po nim sos BBQ.
5. Zawiń tortillę na pół. Dociśnij i chwilę podgrzewaj, do stopienia się sera. Podawaj po przekrojeniu, jak klasyczne meksykańskie quesadillas.