Potrawka z soczewicy, która w wersji ze zdjęcia przypomina wegetariańskie bolognese. Super smakuje również bez pomidorów, albo z dodatkiem mięsa mielonego, kurczaka lub wędliny. Do sosu można dodać także paprykę, cebulę albo świeże zioła (np. bazylię).
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 1 niewielki kawałek selera korzeniowego (można dodać seler naciowy)
- 1/4 szklanki zielonej soczewicy
- 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- przyprawa do spaghetti
- słodka i ostra papryka
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1/2 butelki passaty pomidorowej
- parmezan lub inny ser do posypania
Cebulę posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Dodaj posiekany czosnek i chwilę przesmaż.
Następnie wmieszaj startą na dużych oczkach marchewkę oraz podobnie starty seler i oba rodzaje soczewicy. Zalej bulionem i duś całość do miękkości warzyw.
W międzyczasie dopraw do smaku przyprawą do spaghetti, papryką słodką i ostrą, solą i świeżo mielonym pieprzem.
W tej postaci możesz już potrawkę podawać (jako dodatek do makaronu lub jako jarzynkę do dania głównego) lub możesz dodać do niej passatę pomidorową. Ser i świeże zioła to również opcjonalne dodatki. Podobnie jak mięso lub wędlina.
Inna wersja potrawki z soczewicą, z 13 lutego 2016 (dla Kasi Tomczak) – wariacja na temat powyższego przepisu i przepisu na penne alla vodka. Foto oczywiście, z telefonu, powstałe na szybko.
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml wódki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 słoika passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1/4 szklanki soczewicy czerwonej
- ok. 100 ml śmietanki
- sól i świeżo mielony pieprz
- przyprawa ognista w młynku
- paczka gotowych kopytek
- Bursztyn i szczypiorek do posypania wierzchu (feta też jest super)
Jeszcze inna wersja, z 30 kwietnia 2016 r. (dla Agnieszki D.)
- 2 małe cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie marchewki
- odrobina ostrej papryki
- ok. 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/4 szklanki soczewicy czerwonej
- 1/4 szklanki soczewicy zielonej
- 1 słoik passaty pomidorowej
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo: dobra wędzona kiełbasa, pokrojona na kawałki i usmażona na suchej patelni
- do podania: tortellini lub pierogi, np. z mięsem
smakowitości!!!