Kotleciki, których pomysłodawczynią jest Lucy i która bacznie nadzorowała ich powstawanie. Z Alicją oczywiście 🙂 Zawierają niewiele prostych składników, których efekt połączenia wychodzi wybitnie dobrze 🙂 Lucy swoją wersję przygotowała z serem bałkańskim, u mnie użyłyśmy fetę. Oba sery jak najbardziej się sprawdziły.
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- 1 opakowanie szpinaku baby (250 g)
- 1 cebula czerwona
- 1/2 opakowania sera typu feta (można dać więcej)
- 2 jajka
- bułka tarta do obtoczenia kotlecików
- olej do smażenia
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i dokładnie odsącz. Szpinak obierz z ogonków i ugotuj we wrzątku, 3-5 minut. Odciśnij nadmiar wody i drobno posiekaj. Połącz z kaszą. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do kaszy i szpinaku. Wmieszaj rozkruszoną fetę oraz jajka. Dobrze połącz wszystkie składniki. Z otrzymanej masy formuj kotleciki, obtaczając je w bułce tartej. Następnie usmaż z obu stron na złoty kolor. Kotleciki możesz podać z ulubioną surówką (np. z marchewki, buraczków, modrej kapusty) i sosem, np. czosnkowym lub pomidorowym.