Prosta zapiekanka makaronowa, która wybitnie przypadła mi do gustu. Zawiera niecodzienny w mojej kuchni składnik – wędzonego suma, który jest dla nas wielkim odkryciem. Polecamy! Nie testowałam jeszcze wersji z łatwiej dostępną makrelą, ale pewnie to zrobię w niedalekiej przeszłości i dodam dopisek do tego postu.
- ok. 250 g makaronu penne
- 1/3 brokuła
- 1 filet z wędzonego suma
- 1/3 kostki wędzonego sera Radamer
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- 1 mały kubek śmietany 12%
- 2 jajka
- świeżo mielony pieprz (soli nie dodawaliśmy ponieważ ryba i ser są dostatecznie słone)
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuły ugotuj na parze, w wodzie lub w kuchence mikrofalowej na półtwardo. Rybę podziel widelcem na niewielkie kawałki. Pomidorki pokrój na połówki.
Przygotowane składniki wymieszaj ze śmietaną połączoną z jajkami i pieprzem. Przełóż do formy żaroodpornej i zapiekaj ok. 30 minut w 180 st. C.
Sum wędzony i Radamer w wersji śniadaniowej – na grzankach. Też polecam!