Zapiekanka makaronowa z wędzonym sumem

Prosta zapiekanka makaronowa, która wybitnie przypadła mi do gustu. Zawiera niecodzienny w mojej kuchni składnik – wędzonego suma, który jest dla nas wielkim odkryciem. Polecamy! Nie testowałam jeszcze wersji z łatwiej dostępną makrelą, ale pewnie to zrobię w niedalekiej przeszłości i dodam dopisek do tego postu.

Zapiekanka makaronowa z wędzonym sumem

  • ok. 250 g makaronu penne
  • 1/3 brokuła
  • 1 filet z wędzonego suma
  • 1/3 kostki wędzonego sera Radamer
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 mały kubek śmietany 12%
  • 2 jajka
  • świeżo mielony pieprz (soli nie dodawaliśmy ponieważ ryba i ser są dostatecznie słone)

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuły ugotuj na parze, w wodzie lub w kuchence mikrofalowej na półtwardo. Rybę podziel widelcem na niewielkie kawałki. Pomidorki pokrój na połówki.

Przygotowane składniki wymieszaj ze śmietaną  połączoną z jajkami i pieprzem. Przełóż do formy żaroodpornej i zapiekaj ok. 30 minut w 180 st. C.

Sum wędzony i Radamer w wersji śniadaniowej – na grzankach. Też polecam! Grzanki z sumem i Radamerem

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*