Tym razem przepis na muffinki upieczone nie przeze mnie, ale dzieci, które pojawiły się na warsztatach kulinarnych, które prowadziłam w Spocie. Mali cukiernicy świetnie się spisali bo muffinki smakowały wybornie. Dzięki dodatkowi cukru Demerara ciasto miało przyjemną karmelową nutę.
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru trzcinowego Demerara
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- Dodatki: kawałki czekolady białej i mlecznej, rodzynki, orzechy włoskie, migdały, wiórki kokosowe
Włącz piekarnik i ustaw na 180°C.
Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej, większej misce.
Wszystkie składniki mokre (maślankę, jajko, olej i aromat waniliowy) wymieszaj w drugiej, mniejszej misce.
Przelej mokre składniki do suchych. Mieszaj jedynie do połączenia produktów. Mogą pozostać grudki i widoczne ślady mąki.
Ciasto nałóż do silikonowych foremek do 2/3 wysokości wraz z wybranymi dodatkami.
Piecz ok. 20 min.