Keks czekoladowy ze śliwką i orzechami

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. W oryginale była jeszcze skórka pomarańczowa. Ciasto, tak jak pisała Dorotka, trochę się kruszy. Niestety, moje nie okazało się super-wilgotne, mimo, że wyjęłam je po zaledwie 40 min.

  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g czekolady gorzkiej (70% kakao), roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • 100 g suszonej śliwki, pokrojonej na małe kawałki
  • dodatkowo – pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii
  • mamina polewa czekoladowa z połowy pocji

Przesiej mąkę, kakao i proszek. Bakalie obtocz w mące. Utrzyj masło z cukrem, dodawaj po jednym jajku, a następnie czekoladę oraz ekstrakt waniliowy. Wmieszaj mąkę i bakalie. Piecz w keksowej formie, ok. 40 min w 160ºC. Po wystudzeniu udekoruj polewą czekoladową.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*