Jajecznica z suszonymi pomidorami

Śniadaniowa klasyka, z wykwintną nutą – dodatkiem suszonych pomidorów. Jajecznica smakuje świetnie, jak wszystko z suszonymi pomidorami. Niestety, nabiera nieco pomarańczowego odcienia przez co nieco mniej apetycznie wygląda. Stąd estetom kulinarnym proponuję dodać pomidorki na samym końcu, na talerz, nie bezpośrednio na patelnię.

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 4 płaty suszonych pomidorów w oleju
  • sól morska, pieprz
  • 1 łyżka masła

Pokrój pomidory na niewielkie kawałki. Jajka wbij do miseczki. Wymieszaj trzepaczką razem z solą i pieprzem. Masło rozpuść na patelni. Dodaj jajka i smaż na niewielkim ogniu. Pod koniec smażenia dodaj suszone pomidory. Podawaj z pieczywem, plackami chapati/podpłomykami, szczypiorkiem lub odrobiną parmezanu.

SCRAMBLED EGGS WITH SUN-DRIED TOMATOES

Classic breakfast with a scent of sophistication – sun-dried tomatoes. Such scrambled eggs are yummy, as everything with sun-dried tomatoes. Unfortunately they add orangish tinge that does not look appetizing. Since food aesthetes should throw in chopped tomatoes at the very end, once the dish is on a place, not in a frying-pan.

  • 4 eggs
  • 2 tbsp milk
  • 4 halves of sun-dried tomatoes
  • sea salt, black pepper
  • 1 łyżka masła

Chop the tomatoes. Beat in the eggs to a bowl. Mix with milk, salt and pepper. Melt the butter on a frying pan. Pour in the egg mixture. Fry on low-heat, mixing from time to time until scrambled. Add the chopped sun-dried tomatoes. Serve with bread, chapati, chives or shavings of parmesan cheese.

Jeden komentarz

  1. widzę, że zaczęłaś pisać też dwujęzycznie :]
    może i ja zacznę? po niemiecku :p
    miło było Cię wczoraj zobaczyć!
    pysznie zaczynasz dzień.
    Pozdrawiam!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>