Test wiedzy kulinarnej z IV-tego półfinału BlogerChef’a – kuchnia amerykańska

Na dobrą rozgrzewkę przed konkursowym gotowaniem w Pozion 511 Design Hotel&Spa :)

1. Steki T-bone i porterhouse to steki składające się z dwóch kawałków mięsa połączonych pośrodku kością w kształcie litery T. Jakie to rodzaje mięsa?

  • ligawa i antrykot
  • rostbef i polędwica
  • antrykot i szponder
  • polędwica i ligawa

Rostbef i polędwica. Steki T-bone zawdzięczają swoją nazwę szczególnemu rodzajowi cięcia, które pozostawia wewnątrz steka kość w kszałcie. Większa część mięsa to rostbef, a mniejsza to polędwica. Z tego samego mięsa są też steki Porterhouse.

2. Który ze składników nie ma udziału w tworzeniu charakterystycznego koloru babeczek/ciasta red velvet?

  • masło
  • nieprzetworzone kakao
  • maślanka
  • ocet

Masło. Nie wiem dlaczego, ale niemal wszyscy zaznaczali kakao. Przecież ono zawsze będzie dawało kolor ciastu. Jak nie czerwony to brązowy. W red velvet cakes kakao reaguje z kwasem z maślanki i octu dając czerwone zabarwienie. Nieco więcej na ten temat w moim wstępie do wpisu o babeczkach red velvet cupcakes.

3. Empanadas to:

  • kreolskie naleśniki
  • rodzaj meksykańskiej tortilli
  • kolumbijskie placuszki
  • argentyńskie pierożki

Argentyńskie pierożki. Bardzo podobne w kształcie do naszych polskich. Najczęściej nadziewane mięsnym lub serowym farszem, smażone lub pieczone, przygotowywane z różnego rodzaju ciasta. Najczęściej kruchego, czasem z domieszką mąki kukurydzianej, czasem sera. Widziałam też wersje z ciastem francuskim.

4. Wartość energetyczna kanapki BigMac (pszenna bułka z dwoma kawałkami mięsa wołowego i plastrem sera cheddar) dostępnej w sieci McDonald’s wynosi:

  • 280 kcal
  • 330 kcal
  • 510 kcal
  • 680 kcal

510 kcal. Pytanie wcale nie jest jakość szczególnie dietetyczne. By na nie odpowiedzieć wystarczy bardzo podstawowa wiedza żywieniowa i matematyczna. Bułka to ok. 200 kcal, plaster sera – 100, a cienki kawałek smażonego mięsa (dużo mięsa przecież nie dają) – 200, czyli razem jakieś 500 kcal.

5. Perełki tapioki wytwarza się ze skrobi:

  • batatów
  • pasternaku
  • słodkich ziemniaków
  • manioku

Manioku. Co do tego to akurat chyba nikt nie miał wątpliwości. Jak takie perełki wyglądają w poście z przepisem na pudding z tapioki z mango.

6. Guacamole to meksykańska pasta przyrządzana na bazie:

  • pomidorów
  • fasoli kidney
  • awokado
  • papryki

Oczywiście awokado.

7. Tradycyjnym sosem podawanym do pieczonego indyka podczas Święta Dziękczynienia i Bożego Narodzenia w USA i Kanadzie jest:

  • sos pieczeniowy, tzw. gravy
  • sos żurawinowy
  • sos aioli
  • Amerykanie nigdy nie podają sosu do indyka

Żurawinowy. Amerykanie szczycą się swoimi cranberries. Sos ten podają zawsze w amerykańskich filmach i książkach.

8. Poblano to rodzaj:

  • pieprzu
  • papryczki chilli
  • fasoli
  • kukurydzy

Papryczki chilli. Słynna meksykańska potrawa mole poblano to sos czekoladowy z chilli.

9. Syrop kukurydziany jest płynną formą:

  • glukozy
  • glukozy i fruktozy
  • sacharozy
  • fruktozy i laktozy

Glukozy i fruktozy. Syrop kukurydziany, nazywany również syropem glukozowo-fruktozowym powstaje ze skrobi kukurydzianej, którą rozkłada się za pomocą enzymów lub kwasów na cukry proste – glukozę i fruktozę. Jest bardzo słodki i nie krystalizuje stąd dodaje się go praktycznie to wszystkiego.

10. Wszechobecne w USA bajgle wywodzą się z kuchni:

  • hiszpańskiej
  • żydowskiej
  • angielskiej
  • kanadyjskiej

Żydowskiej. Podobno bajgle powstały w środowisku krakowskich żydów, a ok. roku 1900 zostały wraz z żydowskimi emigrantami przeniesione na Manhattan.

 

7 komentarzy

  1. ja wiem dlaczego wszyscy zaznaczali kakao :D bo nie czytają ze zrozumieniem pytań ;)
    ja miałam 8/10 :D poległam na polędwiczkach i poblano :)

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>