Świetny pomysł na szybkie i energetyzujące śniadanie, w moim wypadku przedfestiwalowe. Smoothie powstało z inspiracji tym przepisem z Cooking Light, z produktów pozostałych po wczorajszym pieczeniu bananowego ciasta z masłem orzechowym.
(na 1 porcję)
- 1/2 dojrzałego banana
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki gęstego jogurtu lub serka waniliowego
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub miodu (opcjonalnie)
Składniki należy jedynie zblendować. Dla uzyskania bardziej kremowej tekstury można zmienić proporcje mleka i jogurtu oraz użyć mrożonych bananów. Do koktajlu pasuje również dodatek syropu czekoladowego lub ekstraktu z wanilii.
Wersja z 18 lutego 2012, na 2 szklanki:
- 2 banany
- 1 szkl. mleka
- serek Danio waniliowy 220 g
- 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
Myślę, że warto byłoby spróbować dodać jogurt naturalny zamiast mleka. Wtedy można by zmniejszyć ilość serka, przez co koktajl byłby bardziej orzechowy i mniej słodki.