Koktajl bananowy z masłem orzechowym

Świetny pomysł na szybkie i energetyzujące śniadanie, w moim wypadku przedfestiwalowe. Smoothie powstało z inspiracji tym przepisem z Cooking Light, z produktów pozostałych po wczorajszym pieczeniu bananowego ciasta z masłem orzechowym.

(na 1 porcję)

  • 1/2 dojrzałego banana
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub serka waniliowego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub miodu (opcjonalnie)

Składniki należy jedynie zblendować. Dla uzyskania bardziej kremowej tekstury można zmienić proporcje mleka i jogurtu oraz użyć mrożonych bananów. Do koktajlu pasuje również dodatek syropu czekoladowego lub ekstraktu z wanilii.

Wersja z 18 lutego 2012, na 2 szklanki:

  • 2 banany
  • 1 szkl. mleka
  • serek Danio waniliowy 220 g
  • 1 kopiasta łyżka masła orzechowego

Myślę, że warto byłoby spróbować dodać jogurt naturalny zamiast mleka. Wtedy można by zmniejszyć ilość serka, przez co koktajl byłby bardziej orzechowy i mniej słodki.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*