Klasyczne drożdżowe bułeczki z zawsze udającego się przepisu na ciasto. Z pysznymi jagodami i kruszonką z musli. Mniam! Przygotowane przez uczniów mojej letniej Szkoły Kuchni Artystycznej. A potem również przez innych kolonistów, na zajęciach otwartych, w wersji z masą kajmakową.
Backstage z produkcji drożdżówek do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 3.5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- jagody lub masa kajmakowa
- kruszonka: 50 g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, garść musli
- cukier puder do posypania
Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące. Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
W dużej misce połącz mąkę, jajka, olej oraz pozostały cukier. Wmieszaj zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na ok. 1-2h.
Podziel ciasto na ok. 12-16 części. Każdą część rozwałkuj. Na środek umieść sporą porcję jagód lub kajmaku i zaklej tak by powstała bułeczka. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 1h. Przed pieczeniem posmaruj wierzch rozmąconym jajkiem lub posyp kruszonką (tak jak my to zrobiliśmy). Piecz w 200°C ok. 15-20 min. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
Wersja kajmakowa bułeczek:
Ciekawe, jak smakowałoby połączenie jagód i kajmaku w jednej bułce. 🙂
Pozdrawiam, A.
Trzeba sprawdzić 😉 Nie ma innego wyjścia.
kajmak i jagody? ciekawie łączyliście smaki!
miałaś Kasiu zdolnych uczniów!
A pewnie! Bardzo zdolni są! Sama się od nich uczę 🙂
[…] traumatyczne przeżycie Ale efekty pracy uczestników wszystko mi wynagrodziły. Powstały m.in. drożdżówki z masą kajmakową, ciasteczka z ciasta francuskiego, rozmaite tortille, ciasto czekoladowe i muffinki na które […]