Muffinki korzenne z jabłkami i konfiturą morelową

Jesienne muffinki korzenne, wilgotne i bardzo aromatyczne dzięki ciekawej mieszance przypraw. Po prostu smaczny, błyskawiczny wypiek. Konfitura morelowa jest oczywiście opcjonalna. Ja użyłam takiej bardzo gęstej, babcinej roboty, wygrzebanej w piwnicy. Chyba ostatniej więc to były muffinki jedyne w swoim rodzaju.

Jeśli nie macie pod ręką przyprawy do dań słodkich możecie zastąpić ją 1/2 łyżeczki imbiru i 1/2 łyżeczki kardamonu.

  • 2 szklanki mąki
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do dań słodkich w młynku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1.5 jabłka
  • konfitura morelowa

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. Połącz suche składniki w większej misce:  mąkę, proszek do pieczenia, cukier i korzenne przyprawy. W mniejszej misce połącz mokre składniki – mleko, olej i jabłko.  Wmieszaj do suchych składników. Dodaj pokrojone jabłka.

Wykładaj po ok. 1 łyżce ciasta do foremek (u mnie silikonowych) do muffinek. Dodaj po 1 łyżeczce konfitury. Przykryj drugą łyżką ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20-25 minut.

Muffinki korzenne możesz serwować np. z solonym sosem karmelowym, takim jaki przyrządziłam do korzennego ciasta dyniowego.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*