Naleśniki z serem i musem jabłkowym

Jabłonka w tym roku obrodziła, a Mamusia od razu przystąpiła do dzieła – produkcji musu z papierówek. Jak zawsze pysznego. Wykorzystałam go do zwykłych naleśników ze zwykłym twarogiem. Rezultat nie był już taki zwykły. Ser i jabłka smakują razem rewelacyjnie!

Usmaż naleśniki. Wyłóż na nie zblendowany/zmiksowany w malakserze ser twarogowy. Ja go nie dosładzałam, ani nie rozrzedzałam śmietaną/jogurtem, ale możesz to zrobić, jeśli uznasz to za stosowne. Dodaj ciepły mus jabłkowy i dowolnie zawiń. Mus możesz aromatyzować wanilią, cynamonem, kardamonem, skórką pomarańczową, przyprawą do szarlotki, przyprawą do dyni, etc.

Whiness również proponuje połączenie twarogu i jabłek, ale w towarzystwie tostów francuskich. Myślę, że jest to pomysł wart wypróbowania.

4 komentarzy

    • Ja od wczoraj też 🙂 Widziałam na Twoim blogu, że również lubisz takie połączenie – w towarzystwie tostów francuskich. Przestestuję w najbliższej przyszłości.

  1. Ale pyszne połączenie, mus z papierówek już zrobiony, do tego ulubiony twarożek Pilos i można robić naleśniki:)

  2. […] W Krainie Smaku O mnieRSS 07/08/2012Makaron z serem i musem jabłkowymw kategorii:Dania wegetariańskieDania z makaronemetykiety:mus jabłkowyJeszcze jedna odsłona musu jabłkowego. Może mało odkrywcza, ale dla niektórych (o dziwo!), okazuje się nieznana. Jak dla mnie połączenie jabłek i twarogu jest genialne. Najlepiej sprawdza się z makaronem (szczególnie lekko gorzkawym razowym) i naleśnikami. […]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*