Klasyczne, znane wszystkim połączenie wątróbki i jabłek. Ja spróbowałam je dziś po raz pierwszy. Było smaczne, aczkolwiek przyrządzona niegdyś wątróbka z przyprawą gyros lub cajun odrobinę bardziej mi smakowała.
Dzisiejszą wątróbkę z jabłkami serwowałam w towarzystwie fasolki w pomidorach, korniszonów i kaszy pęczak. Super słodko-kwaśne połączenie!
- wątróbka drobiowa
- cebula
- twarde, kwaśnie jabłka (np. szara reneta, golden delicious)
- sól, pieprz, majeranek
Wątróbkę namocz w mleku, oczyść i podsmaż. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i duż pod przykryciem. Po kilku minutach dodaj jabłka i dalej duś, do miękkości. Pod koniec dopraw solą, pieprzem, opcjonalnie również majerankiem. Serwuj z kaszą jęczmienną, gryczaną, ryżem, ziemniakami oraz warzywami – np. buraczkami, korniszonami, kapustą lub fasolką w pomidorach*, świeżą surówką, itp.
* Pokrojone pomidory z puszki lub świeże lekko zredukuj. Dodaj podgotowaną fasolkę, ocet balsamiczny, odrobinę soli, pieprzu oraz przyprawy uniwersalnej. I gotowe!