Wątróbka z jabłkami i cebulką

Klasyczne, znane wszystkim połączenie wątróbki i jabłek. Ja spróbowałam je dziś po raz pierwszy. Było smaczne, aczkolwiek przyrządzona niegdyś wątróbka z przyprawą gyros lub cajun odrobinę bardziej mi smakowała.

Dzisiejszą wątróbkę z jabłkami serwowałam w towarzystwie fasolki w pomidorach, korniszonów i kaszy pęczak. Super słodko-kwaśne połączenie!

  • wątróbka drobiowa
  • cebula
  • twarde, kwaśnie jabłka (np. szara reneta, golden delicious)
  • sól, pieprz, majeranek

Wątróbkę namocz w mleku, oczyść i podsmaż. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i duż pod przykryciem. Po kilku minutach dodaj jabłka i dalej duś, do miękkości. Pod koniec dopraw solą, pieprzem, opcjonalnie również majerankiem. Serwuj z kaszą jęczmienną, gryczaną, ryżem, ziemniakami oraz warzywami – np. buraczkami, korniszonami, kapustą lub fasolką w pomidorach*, świeżą surówką, itp.

* Pokrojone pomidory z puszki lub świeże lekko zredukuj. Dodaj podgotowaną fasolkę, ocet balsamiczny, odrobinę soli, pieprzu oraz przyprawy uniwersalnej. I gotowe!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*