Pyszna, delikatna wątróbka w przyprawie gyros, z doskonale komponującymi się warzywami – słodką marchewką i kwaskowatymi korniszonami.
- 450 g wątróbki drobiowej „Nasz Kurczak”
- mleko do namoczenia wątróbki
- 1 średnia cebula
- 2 średnie marchewki
- 3/4 słoiczka mini korniszonów
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- sól i pieprz do smaku
Wątróbkę „Nasz Kurczak” zalej mlekiem i odstaw na ok. 30 minut. Dzięki temu stanie się delikatniejsza i łatwiej będzie ją oczyścić.
W międzyczasie obierz cebulę i pokrój w półtalarki lub piórka. Marchew pokrój w cienkie słupki. Ogórki pokrój wzdłuż na pół.
Wątróbkę odsącz z mleka, osusz, oczyść i pokrój na niewielkie kawałki.
Na patelni mocno rozgrzej olej. Dodaj wątróbkę, lekko przesmaż do zrumienienia. Dodaj cebulę i marchewkę. Wymieszaj i smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj korniszony oraz przyprawę gyros. Przykryj patelnię i duś na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Na koniec dopraw całość do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem (wątróbkę należy solić dopiero na samym końcu, ponieważ inaczej staje się twarda).
Gotowe danie podawaj z ryżem (świetnie nadaje się wtedy do konsumpcji chińskimi pałeczkami), pieczywem, pieczonymi ziemniakami, kaszą lub w tortilli. Doskonałym dodatkiem będzie również surówka ze świeżej kapusty lub kapusta duszona w pomidorach.