Kotlety mielone, czyli klasyka kuchni polskiej. Zwykle robiłam je tak jak moja babcia – dodając do mięsa bułkę tartą połączoną z ciepłym mlekiem (taką papkę), cebulkę i przyprawy – najczęściej jedynie sól i pieprz. Ostatnio M. przetestował wersję prostszą, która pozwala na uzyskanie w pełni domowego smaku, bez „bawienia się” w przygotowywanie pieczywa, siekanie cebuli i przyprawianie. Okazuje się, że „gotowiec” Winiary świetnie odtwarza tradycyjne aromaty.
- WINIARY POMYSŁ NA … kotlety mielone*
- 500 g mięsa mielonego
- tłuszcz do smażenia
- ulubione dodatki: np. ziemniaczki pieczone lub w postaci puree + marchewka z groszkiem, buraczki, fasolka szparagowa, jakakolwiek surówka, etc.
Zawartość torebki z „Pomysłem” wymieszaj w 125 ml (ok.1/2 szklanki) letniej wody i odstaw na 2-3 minuty. Uzyskaną masę wymieszaj z mięsem. Następnie uformuj kotlety i smaż na tłuszczu – najpierw większym, a potem mniejszym, tak by były nie pozostały surowe w środku.
Składniki: Bułka pszenna tarta, warzywa suszone (cebula, czosnek, papryka czerwona mielona, liść pietruszki, papryka chilii) sól, cukier, zioła, pieprz czarny