Posty, szybki i smaczny wypiek, którego smak zależy tak naprawdę tylko od naszej fantazji. Do podstawowego przepisu można dodać dowolne aromaty, bakalie, konfitury. Zapraszam do zabawy!
Ciekawe (jak dla mnie połączenia), inne niż poniżej zaprezentowane to m.in:
– aromat tiramisu lub Advocaat, konfitura żurawinowa
– kawałki czekolady, powidła śliwkowe;
– aromat waniliowy, orzechy
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g)
- 1 jajko
- 1/2 kubeczka oleju
- 1 kubeczek cukru
- 2 kubeczki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- garść posiekanych migdałów i/lub dowolny aromat tiramisu i waniliowy
- konfitura żurawinowa
Wymieszaj mokre składniki (jogurt, jajko, olej) w niewielkim naczyniu. Suche składniki (cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, migdały, aromat w proszku) wymieszaj w nieco większej misce. Dodaj zawartość pierwszego naczynia do drugiego. Otrzymane ciasto nakładaj do foremek muffinkowych, tak by umieścić w środku nieco konfitury żurawinowej.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. C. i piecz ok. 20-25 minut.
najlepsze dla niespodziewanych gości 😉
Absolutnie tak 🙂