Sałatka przyrządzona przez Paulinę podczas nagrania do audycji powstałej w ramach projektu „Liderki gotują”. Ja zrobiłam sos i podobną sałatkę – z łososiem wędzonym. Obie były przepyszne.
- sałata lodowa
- ogórek
- kukurydza
- ser z niebieską lub zieloną pleśnią
- orzechy włoskie
- 2 łyżki octu winnego (o smaku cytrynowym)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Przygotuj cytrynowy vinaigrette. Wymieszaj ocet z musztardą, ziołami, solą i pieprzem. Ubijając trzepaczką, powoli dodawaj oliwę, tak by powstał sos o jednolitej, gładkiej konsystencji.
Pokrój sałatę i wyłóż na talerz. Przykryj plasterkami ogórka. Dodaj kawałki sera pleśniowego oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Polej sosem vinaigrette, posyp podprażonym na suchej patelni orzechami włoskimi i podawaj.
Pyszna! Sama zrobiłam wczoraj podobną. Połączenie orzechów i sera pleśniowego jest jednym z moich ulubionych 😉
Podejrzałam co tam upichciłaś. Wygląda super. Ta sałatka z dodatkiem makaronu i kurczaka po prostu musi być świetna 🙂