Niby typowe knedle, ale z absolutnie genialnym cynamonowo-owocowym sosem z kwaskową nutą limonki. A do tego bakalie i pyszne śliwki… Poezja! Będą wprost idealne na lekki obiad lub ciepłą kolację w chłodny zimowy dzień. Szczególnie w okolicach świąt.
Przepis pochodzi z warsztatów organizowanych przez Polska-gotuje z Marcinem Budynkiem.
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 4-5 łyżek mąki pszennej
- ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- orzechy włoskie, migdały, rodzynki
- sok Hortex Zimowe Smaki (jabłko z cynamonem lub grzaniec korzenny)
- cynamon
- limonka
- mrożone śliwki
Przeciśnij przez praskę ugotowane ziemniaki. Dodaj mąkę oraz jajko i zagnieć elastyczne ciasto. Bakalie upraż na suchej patelni, rozdrobnij blenderem. Tak otrzymaną masą nafaszeruj połówki śliwek. Złącz dwie połówki, otocz ciastem ziemniaczanym. Gotuj w osolonej wodzie ok. 5 min.
W międzyczasie przygotuj sos. Połącz sok z cynamonem, skórką i sokiem z limonki i zredukuj do połowy objętości. Podawaj z knedlami posypanymi bakaliami.
Knedle ze śliwkami jadłam już wiele razy, ale zwykle okraszone zrumienioną bułką albo polane słodką śmietaną 🙂 bardzo podoba mi się ten sos cynamonowo-limonkowy, wszak cynamon świetnie pasuje nie tylko do jabłek, ale i do śliwek także 🙂
i znów takie piękne zdjęcia!
wspaniały pomysł na sos. intrygujący.
pozdrawiam!
[…] na wokandzie pojawiły się pyzy ziemniaczane ze śliwkami faszerowanymi bakaliami. Polane zostały przesmacznym sosem na bazie nowych zimowych soków Hortex’u połączonych z […]