Irlandzki chleb sodowy i konfitury z Werandy deli & gifts

Dziś przepis na irlandzki chleb sodowy. Myślałam, że nie trafi na blog ponieważ zupełnie nie miałam weny do fotografowania. Ale udałam się na śniadanie prasowe do Zielonej Werandy cafe & ristorante (u nas w Poznaniu, przy Paderewskiego 7), skąd przyniosłam wspaniałe konfitury o których pamięć zaginąć absolutnie nie powinna. Zarówno masło bananowe, jak i powidła z goździkami oraz vinaigrette świetnie pasowały do irlandzkiego chleba sodowego. Smakował zupełnie jak ten w Irlandii… Jeśli nigdy takiego nie próbowaliście, może wydawać wam się dziwny. Bo to nie wypiek do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni – na zakwasie czy drożdżach. Mnie na początku nie pasował, ale potem szybko się w nim zakochałam. Jego dodatkową zaletą jest fakt, że powstaje błyskawicznie.

UWAGA! Zdjęcia ze śniadania znajdziecie w tej galerii na FB. Było ciemno, a ja bez lampy, ale i tak widać jak cudownie został zaaranżowany stół i jakie wspaniałości można znaleźć w WERANDA deli & gifts. Jak ja uwielbiam takie klimaty…

Irlandzki chleb sodowy
Irlandzki chleb sodowy w otoczeniu pysznych konfitur.
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 400 ml maślanki

W dowolnym naczyniu umieść mąkę. Dokładnie połącz z solą i sodą. Wymieszaj z maślanką i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz ok. 30 minut w 200°C.

Irlandzki chleb sodowy

Konfitura bananowa była genialna. Planuję spróbować odtworzyć ją w domu. Aczkolwiek nie muszę bo do rodziny Werand dołączyła kolejna – WERANDA deli & gifts. To sklepik w którym można znaleźć domowe przetwory, smakowe oliwy, ciekawe przyprawy, piękne ozdoby oraz stylowy sprzęt kuchenny. Można także… przez cały rok profesjonalnie zapakować prezenty.

Irlandzki chleb sodowy

Próbowalam już powidła z czekoladą, z cynamonem, ale z goździkami jeszcze nie. Do teraz.

A oto werandowa perełka, ich KRÓL, czyli sos vinaigrette, który od lat ma mnóstwo smakoszy. Można go skosztować w kawiarni albo kupić w buteleczce. w WERANDA deli & gifts. Jest naprawdę bardzo smaczny i (co dla mnie niesamowite) nie rozwarstwia się!

Sos-vinaigrette
Słynny sos vinaigrette z WERANDY.

 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*