Jajka faszerowane z brokułami

Powoli zaczęłam testować przepisy, które mogłyby pojawić się na wielkanocnym stole. W najbliższych dniach pokażę Ci kilka dzieł jakie stworzyliśmy z M. w miniony weekend. Zacznę od tego o największym współczynniku efektu do włożonej pracy – jajek faszerowanych pastą jajeczną z brokułami. Te ostatnie przygotowałam w mikrofalówce w dosłownie 3 minuty wykorzystując pojemniki silikonowe Jana Niezbędnego. Gorąco polecam ten wynalazek 🙂 Przepis możesz zmodyfikować nie rozdzielając białek i żółtek – tak by powstała jednolita pasta jajeczna.

Jajka faszerowane z brokułami (14)

  • 1/2 małego brokuła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała cebula lub połowa większej
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Brokuł podziel na różyczki. Opłucz i umieść w pojemniku silikonowym Jana Niezbędnego. Zamknij pudełko, upewnij się, że kolorowy wentylek pozostał uchylony, a następnie wstaw do kuchenki mikrofalowej. Mikrofaluj na najwyższej mocy ok. 3 minuty.

Jajka faszerowane z brokułami (2)

Jajka faszerowane z brokułami (2)

Gdy warzywa przestygną, dokładnie je posiekaj. Przełóż ponownie do pojemnika silikonowego.

Cebulkę pokrój w bardzo małą kostkę. Dodaj do pojemnika silikonowego.

Jedno jajko drobno posiekaj. Dodaj do pojemnika silikonowego.

Jajka faszerowane z brokułami (2)

Pozostałe jajka przekrój w poprzek na pół. Wydrąż, usuwając żółtka łyżeczką. Żółtka dodaj do pozostałych składników, do pudełka silikonowego.

Wmieszaj majonez i starannie połącz wszystkie składniki. Oprósz zawartość pudełka solą oraz świeżo mielonym pieprzem i ponownie wymieszaj. Otrzymaną pastę umieść w wydrążonych jajkach.

Gotowe jajka faszerowane podawaj, np. na liściach roszponki.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*