Placuszki jaglane na słodko

Słodka zdrowa przekąska, deser lub małe danie. Przypadnie do gustu i małym i dużym :)

Placuszki jaglane na słodko z torebek JN (5-1)

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1-2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • papierowe torebki do smażenia Jana Niezbędnego
  • do podania: ulubione owoce, miód, konfitura itp.

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem na gęstym sitku. Połącz z mlekiem, dodaj miód, szczyptę soli i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu do momentu aż kasza zaabsorbuje cały płyn i stanie się miękka. Odstaw do przestudzenia. Z ugotowanej kaszy jaglanej formuj dłońmi niewielkie kotleciki o grubości ok. 1 cm.
  2. Umieść placuszki w papierowych torebkach do smażenia Jana Niezbędnego. Torebki połóż na rozgrzanej patelni. Smaż bez tłuszczu po ok. 7 minut z obu stron, na średnim ogniu.

Placuszki jaglane na słodko z torebek JN (4)

  1. Wyjmij z torebek i podawaj placuszki ze świeżymi owocami, polane miodem albo z ulubioną konfiturą.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>