Słodka zdrowa przekąska, deser lub małe danie. Przypadnie do gustu i małym i dużym 🙂
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 1-2 łyżki miodu
- szczypta soli
- papierowe torebki do smażenia Jana Niezbędnego
- do podania: ulubione owoce, miód, konfitura itp.
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem na gęstym sitku. Połącz z mlekiem, dodaj miód, szczyptę soli i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu do momentu aż kasza zaabsorbuje cały płyn i stanie się miękka. Odstaw do przestudzenia. Z ugotowanej kaszy jaglanej formuj dłońmi niewielkie kotleciki o grubości ok. 1 cm.
- Umieść placuszki w papierowych torebkach do smażenia Jana Niezbędnego. Torebki połóż na rozgrzanej patelni. Smaż bez tłuszczu po ok. 7 minut z obu stron, na średnim ogniu.
- Wyjmij z torebek i podawaj placuszki ze świeżymi owocami, polane miodem albo z ulubioną konfiturą.
Sliczne placusie…
Cos mi sie zdaje, ze bede musiala sie wreszcie zaopatrzyc w kasze jaglana…
🙂
Gorąco polecam! Ja ostatnio rozsmakowałam się w budyniu jaglanym 🙂