Kolejny prosty chlebek, tym razem z mojego własnego zakwasu. Nie wymaga mąki razowej, ani żadnych wyrafinowanych składników.
Zrobienie zakwasu okazało się zadaniem naprawdę łatwym. Instrukcję krok po proku podaję w tym wpisie. Naprawdę warto się pobawić bo domowe pieczywo smakuje rewelacyjnie. Szczególnie pierwsza kromka, ta ze wspaniale chrupiącą skórką.
Zaczyn:
- 1/2 szkl. zakwasu żytniego
- 1/2 szkl. wody
- 1/2 szkl. mąki żytniej razowej 2000
Wymieszaj i zostaw na noc w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe:
- 300 g mąki pszennej 650
- 150 g mąki żytniej 720
- 1 szkl. otrębów pszennych
- 1.5 łyżeczki soli
- 1.5 szkl. ciepłej wody
- 10 g drożdży + 1 łyżeczka cukru
Dodaj suche składniki do zaczynu. Drożdże rozprowadź z ciepłą wodą i wymieszaj z resztą składników (możesz też odłożyć 1/2 szkl. ciasta, które posłuży jako zakwas do kolejnego chleba). Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1h. Przełóż do formy keksowej i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piecz w 180-200 st. ok. 45-60 min.